Bonaire kondigt invoering van One Ship Policy aan

Bonaire kondigt invoering van One Ship Policy aan

News Smart Mobility

3 min.

De relatief kleine en afgelegen eilanden in de Nederlandse Cariben hebben constant te maken met een dilemma. Aan de ene kant is toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de regio en een noodzaak voor de lokale economieën. Aan de andere kant leidt (te veel) toerisme tot de vernietiging van de prachtige natuurlijke omgeving van de regio, van diezelfde prachtige natuurlijke omgeving waarvoor de meeste toeristen besluiten om naar de Cariben te komen. Lokale beleidsmakers moeten voortdurend deze belangen afwegen bij het uitstippelen van een toekomstpad voor hun mensen, wat zelden gemakkelijk is.

Met name het massatoerisme is de afgelopen jaren steeds meer onder de spreekwoordelijke loep komen te liggen. Zowel lokale als internationale experts geven aan dat de oplossing voor eilanden als die in Caribisch Nederland mogelijk ligt in het verkleinen van de focus op massatoerisme, en het vergroten van de focus op exclusiever en meer natuurgericht toerisme. Bonaire heeft recent een belangrijke stap in die richting gezet door aan te kondigen dat de invoering van een One Ship Policy binnenkort zal plaatsvinden. Dit heeft als doel om het aantal cruiseschepen dat dagelijks aanmeert op het eiland drastisch te verminderen.

Bijna half miljoen passagiers per jaar

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er op 1 januari 2022 22,573 mensen op Bonaire. Diezelfde organisatie heeft ook berekend dat er in 2019 maar liefst 458,000 mensen per cruiseschip naar het eiland kwamen, oftewel grofweg twintig keer zo veel als het totale aantal vaste inwoners op Bonaire. Daar komt nog bij dat het CBS ook heeft uitgerekend dat het aantal passagiers in 2019 een groei van maar liefst 322% vertegenwoordigde, in vergelijking met het aantal passagiers van cruiseschepen in 2013. Cruiseschepen maken dus onmiskenbaar een belangrijk deel uit van het economische plaatje van Bonaire, maar er zitten ook enkele fikse problemen verbonden aan deze vorm van toerisme.

  • Slechts zo’n 5% van alle bezoekers per cruiseschip komt ooit terug voor een langer verblijf op het eiland zelf, wat betekent dat veel van de inkomsten van dergelijke toeristen eigenlijk niet op het eiland zelf terechtkomen.
  • Cruiseschepen in de Cariben kunnen tot wel 3,000 passagiers in één keer vervoeren. Er komen dus enorme hoeveelheden afval van de schepen af en kleine eilanden als Bonaire kunnen zulke hoeveelheden vaak niet of nauwelijks goed verwerken. Het resultaat is een enorme toename van vervuiling van land en water, met alle negatieve effecten van dien voor inwoners, de natuur aan land, en de koraalriffen in zee.
  • Cruiseschepen vragen heel veel water van de plekken waar ze aanmeren, soms tot wel 1,500 ton per dag, terwijl de eilanden in Caribisch Nederland ’s zomers al lijden onder droogte.
  • De schepen zelf zorgen ook voor veel lokale lucht- en watervervuiling als gevolg van hun aanzienlijke brandstofconsumptie op dagelijkse basis.

One Ship Policy

De One Ship Policy van Bonaire is in feite al van kracht sinds begin vorig jaar, maar tot nu toe meerden er nog twee cruiseschepen per dag aan, omdat bepaalde reeds bestaande contracten niet zomaar aangepast konden worden. Vanaf midden april zal de One Ship Policy echter in volle kracht treden en zal er per dag slechts één cruiseschip met capaciteit voor meer dan 700 passagiers mogen aanmeren op Bonaire. Er mogen wel nog steeds meerdere schepen met kleinere capaciteiten per dag aanmeren. Als onderdeel van het plan moedigt Bonaire de grote cruisebedrijven, zoals MSC Cruises en Royal Caribbean, aan om bezoeken aan het eiland te plannen in het laagseizoen. Op die manier kan Bonaire het totale aantal passagiers beter spreiden en managen zonder dat er op jaarlijkse basis minder toeristen worden verwelkomd.

“Met deze beslissing vergroten we de toegevoegde waarde van cruisetoerisme op Bonaire met als resultaat meer terugkerende bezoekers en meer uitgaven per bezoeker”, legt Hennyson Thielman, commissaris bij het Openbaar Lichaam Bonaire, uit, “Het laat ook meer ruimte over voor vrachtvervoer voor de nodige levering van goederen aan Bonaire. Dit resulteert in een aangenamere en veiligere omgeving in en rond de haven van Bonaire, een beter toeristisch imago voor Bonaire, en een grotere beschikbaarheid van goederen voor inwoners en bedrijven op Bonaire”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

After announcing its One Ship Policy at the start of last, the Dutch Caribbean island of Bonaire has now announced that the policy will come into full force towards mid-April. It is aimed at limiting the number of cruise ships visiting Bonaire to just one per day. This will allow the island to better spread and manage the 100,000s of cruise ship tourists that visit every year, with a positive impact on local populations and environments as a result.

The basis for this article was originally published on www.cruisehive.com and others in February 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more