App voor samenwerking tegen plasticvervuiling

App voor samenwerking tegen plasticvervuiling

News Circular Economy

3 min.

Plasticvervuiling is een wereldwijde crisis. De impact op zowel het milieu als de menselijke gezondheid is ernstig en wijdverspreid. Om dit probleem effectief aan te kunnen pakken, hebben we data, samenwerking en actie nodig. Onlangs heeft Green Phenix, een op Curaçao gevestigde sociale onderneming (waarvan onze eigen Future Guide Sabine Berendse medeoprichter is), de Litterati-app gebruikt om een baseline study uit te voeren naar de samenstelling van zwerfvuil op het eiland. Daarbij werden in totaal tien stranden betrokken, vijf aan de lijzijde van het eiland en vijf aan de loefzijde van het eiland. Dit onderzoek maakt deel uit van het door RESEMBID gefinancierde programma dat Green Phenix uitvoert.

Litterati App geeft gedetailleerd beeld van zwerfvuil op Curaçao

Met behulp van de Litterati-app (hier te downloaden voor Android en iOS) kon Green Phenix gegevens verzamelen over de soorten, de locaties en soms zelfs het merk van het zwerfvuil op de geselecteerde stranden. De app maakt gebruik van geotagging en beeldherkenningstechnologie om de soorten en de locaties van zwerfvuil dat verzameld wordt door gebruikers van de app te identificeren en vast te leggen, en om de merken en materialen van het zwerfvuil te taggen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden geanalyseerd en gevisualiseerd om een beter inzicht te krijgen in zowel de bronnen als de gevolgen van zwerfvuil en plasticvervuiling. Het onderzoek heeft enkele belangrijke en onthullende bevindingen aan het licht gebracht die de noodzaak van regionale samenwerking in de strijd tegen plasticvervuiling benadrukken.

De data die Green Phenix met de Litterati-app heeft verzameld, toont aanzienlijke verschillen tussen de stranden aan de lijzijde en aan de loefzijde van Curaçao. Aan de lijzijde zijn de meeste items achtergelaten door consumenten op Curaçao, zoals flessen, sigarettenpeuken en doppen. Aan de loefzijde is er een opeenhoping van zwerfvuil dat afkomstig is van andere plekken en van oceaanactiviteiten. Hier werden naast flessen en doppen ook veel stukken plastic gevonden.

Resultaten onderstrepen belang van regionale samenwerking

De opeenhoping van plastic aan de loefzijde van het eiland onderstreept de dringende noodzaak van meer regionale samenwerking wat betreft de aanpak van de plasticvervuilingscrisis. Plastic afval kan met behulp van zeestromingen grote afstanden afleggen, en het aanpakken van dit probleem vereist samenwerking tussen landen en regio's. Door samen te werken om plastic afval te verminderen en afvalbeheer te verbeteren, kunnen we helpen voorkomen dat plasticvervuiling zich ophoopt op stranden en in de oceaan. Het is niet voldoende om plasticvervuiling afzonderlijk aan te pakken; samenwerking over grenzen en regio’s heen is noodzakelijk om gecoördineerde strategieën en oplossingen te ontwikkelen die een betekenisvolle impact kunnen hebben op dit wereldwijde probleem. Dit betekent het delen van kennis, expertise en middelen, evenals het deelnemen aan gezamenlijke inspanningen zoals strandopruimingen, beleidsbepaling en bewustmakingscampagnes.

De verzamelde gegevens kunnen dienen als een waardevol hulpmiddel voor het informeren en begeleiden van regionale samenwerking en actie. Door de soorten en bronnen van zwerfvuil te identificeren, kunnen gerichte strategieën en oplossingen worden ontwikkeld. De Litterati-app kan ook worden gebruikt om de voortgang in detail te volgen.

De bevindingen van de baseline-studie die is uitgevoerd door Green Phenix met de Litterati-app benadrukken het cruciale belang van regionale samenwerking in de strijd tegen plasticvervuiling. Alleen door samen te werken kunnen we effectieve oplossingen voor deze wereldwijde crisis ontwikkelen en implementeren, om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties.

Geschreven door onze eigen Future Guide, Sabine Berendse.

 

Sabine is de oprichter van Green Phenix, voor een circulaire economie in de Nederlandse Cariben.

Green Phenix zet zich in voor het creëren van een circulaire en inclusieve economie in het Caribisch gebied. Eén project, " To reduce Curaçao’s plastic pollution in the marine environment by promoting innovative and creative recycling, public awareness, and education" wordt ondersteund door RESEMBID. RESEMBID wordt gefinancierd door de Europese Unie en gerund door Expertise France - het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking van de Franse regering. Het ondersteunt inspanningen voor duurzame menselijke ontwikkeling in 12 Caribische landen en gebieden overzee (LGO).

Ga voor meer informatie over het programma naar www.resembid.org.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more