Bonaire maakt werk van duurzame mobiliteit

Bonaire maakt werk van duurzame mobiliteit

News Smart Mobility

2 min.

Net zoals op veel andere eilanden in de regio, komt ook op Bonaire de focus steeds meer te liggen op duurzame oplossingen voor bestaande problemen, vaak in combinatie met groeiende bevolkingsaantallen. Sinds het bezoek van verantwoordelijken voor Ruimte en Ontwikkeling van de Openbaar Lichaam Bonaire aan Europees Nederland eerder deze zomer is er hard gewerkt aan een visie op het gebied van duurzame mobiliteit voor Bonaire. Een van de eerste stappen in dit proces is een serie presentaties en meeting die gedurende de maand augustus plaats zullen vinden op het eiland.

Duurzame mobiliteit als toekomst voor Bonaire

In juni kwamen de vertegenwoordigers van de Openbaar Lichaam Bonaire naar Europa om in Nederland te overleggen met verschillende partijen, waaronder Syndesmo, een gerenommeerd en onafhankelijk strategisch adviesbureau op het gebied van duurzame en flexibele mobiliteit- Dit bureau kreeg uiteindelijk de opdracht om in samenwerking met lokale partijen een visie voor duurzame mobiliteit op Bonaire uit te werken. Deze uitwerking is begonnen met het opstellen van de Bonairiaanse visie voor mobiliteit aan de hand van een reeks gesprekken en presentaties die deze maand op het eiland plaatsvinden.

“Samen met Martijn Elting en Lotte Gardien kregen we de kans om onze visie, expertise en programma-aanpak te presenteren”, vertelt Marc van der Seijs, projectmanager bij consultancybureau &Morgen en adviseur voor de mobiliteitsplannen op Bonaire, “Dit heeft geresulteerd in een eerste opdracht om deze zomer in co-creatie met het Openbaar Lichaam Bonaire en de meest relevante stakeholders op dit prachtige eiland de Bonairiaanse visie op mobiliteit vorm te geven. Een mobiliteitsvisie die recht doet aan het eiland, haar toekomst en al haar bewoners; een duurzaam, inclusief en toegankelijk Bonaire”.

Belang van samenwerking en partnerships

De eerste sessies hebben ondertussen al plaatsgevonden, op donderdag 17 augustus en zondag 24 augustus, en een laatste sessie staat nog gepland voor donderdag 31 augustus. Daarbij is en wordt er gesproken met zowel overheidsfunctionarissen als externe stakeholders uit verschillende sectoren, waaronder cultuur, infrastructuur en toerisme. Zo werd er, onder andere, al gesproken over het aanmoedigen en promoten van elektrische voertuigen op Bonaire, evenals andere vormen van duurzame mobiliteit. Om echter tot een passend en realistisch plan te komen, zal het de komende jaren van cruciaal belang zijn dat alle betrokken partijen met elkaar samenwerken, inclusief de Nederlandse regering.

“Steun van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de betrokkenheid van publieke lichamen versterken onze inspanningen om de mobiliteitsnormen op Bonaire te veranderen en onze ecologische impact te verminderen”, voegt Hennyson Thielman, commissioner bij het Openbaar Lichaam Bonaire, nog toe.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

The Public Entity Bonaire is working on a new vision for mobility on the island, based on sustainability. After visiting the European Netherlands this summer and commissioning consultancy firm Syndesmo for the creation of this vision, a series of talks with government officials and other external stakeholders was held on Bonaire this month. The goal of these sessions was and is to gather information about what would constitute a mobility vision that aligns with Bonaire’s culture, future, and desires. Based on the findings, Syndesmo will present a vision on mobility that does justice to the island and all of its inhabitants, aimed at creating a more sustainable and more accessible Bonaire.

The basis for this article was originally published on www.bes-reporter.com and others in August 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more