Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

News Circular Economy

3 min.

Enkele dagen geleden publiceerde we het nieuwste artikel van een van onze Future Guides, Sabine Berendse, over de vele obstakels voor recycling. Middels Green Phenix, het bedrijf op Curaçao waarvan zij zelf oprichter is, zet zij zich dagelijks in voor een circulaire economie in de Nederlandse Cariben. De noodzaak van het recycleren van plastic en het gebruiken van gerecycleerd plastic speelt daarbij een centrale rol. Bijna twee jaar geleden schreven we al een artikel over Green Phenix en een stuk recenter ook over de voltooiing van hun onderzoek naar plasticvervuiling. Aangezien Sabine enkele dagen geleden werd geïnterviewd door Caribisch Netwerk bij Green Phenix, leek het ons wel interessant om het allemaal nog eens na te lezen, zeker ook omdat de focus van het gesprek lag op de combinatie van duurzame activiteiten en positieve sociale impact die Green Phenix weet te bewerkstelligen.

Producten met een betekenis

Bij Green Phenix heeft men in enkele jaren tijd een volledige recyclageproductie uit de grond gestampt. Het bedrijf haalt plastic afval op, zowel van geselecteerde ophaalpunten (locaties vind je hier) als bij de mensen thuis, maar dat is niet alles. Verre van zelfs, want Green Phenix maakt uit producten van het vele plastic afval dat ze verzamelen, zoals vazen, onderdelen voor meubilair, en bouwmaterialen. De ambities van het bedrijf reiken echter nog véél verder, want in een ideale wereld groeit de recyclagefabriek uit tot een plek waar creatieve mensen met een duurzame blik naar producten en productie kijken.

“Onze producten zijn bijzonder, ze hebben een verhaal”, vertelt Sabine, “Het is niet zomaar een plantenbak. Daarvoor zijn eerst een x-aantal flessen verwerkt en is een ontwerp gemaakt. Allemaal door mensen uit het leer-werktraject”.

24 mensen in dienst

Met dat leer-werktraject komen we ook gelijk op het andere belangrijke punt van Green Phenix, namelijk het bevorderen van duurzame menselijke ontwikkeling en het hebben van een positieve impact op de gemeenschap. Op het moment van schrijven heeft Green Phenix 24 mensen onder contract staan die langdurig werkloos waren, waarvan 13 in vaste dienst. Op een eiland waar werkloosheid een groot probleem vormt, is dat van geweldige waarde. Het bedrijf werkt dan ook samen met het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn om langdurig werkloze mensen weer aan het werk te krijgen.

Dankzij Green Phenix en het Ministerie, en natuurlijk hun eigen bereidheid om weer aan de slag te gaan, maken de werknemers meer dan bijzondere producten. Ze leveren ook een tastbare bijdrage aan een schoner, gezonder en duurzamer eiland.

“Heel goed voor het gevoel van eigenwaarde”, zegt Sabine, “Ik durf te zeggen dat wij een van de meest succesvolle projecten zijn als het gaat om mensen weer op de been te helpen. Onze medewerkers zijn onze ambassadeurs. Zij vertellen hun familieleden over het hergebruik van plastic en maken zich sterk voor verzamelpunten in de buurt”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

A few days ago, we published an article written by one of our Future Guides, Sabine Berendse, who is the founder of Green Phenix on Curaçao. This company specializes in the recycling of plastic waste and the manufacturing of products from that same waste. A couple days before that post, the media platform Caribisch Netwerk visited Sabine at her recycling plant on the island to find out about her activities and the impact they have had on the local communities, and we figured this was a great opportunity to catch ourselves up on Green Phenix.

The interview mainly focused on the company’s mission to promote sustainability and a circular economy, while having a positive social impact on the island. Green Phenix produces a wide range of products made from recycled plastic, including vases and construction materials, but that’s not all. They are also employing 24 people, 13 of them with a fixed contract, who were previously all unemployed for long periods of time. In collaboration with the Ministry for Social Development, Employment and Welfare, the company wants to make a tangible social impact on Curaçao this way.

The basis for this article was originally published on www.caribischnetwerk.ntr.nl and others in September 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more