'Skip the straw' - Is het werkelijk zo belangrijk? (Nederlands)

'Skip the straw' - Is het werkelijk zo belangrijk? (Nederlands)

Projects Circular Economy

2 min.

De Skip the straw-beweging is een sociale en ecologische beweging met als doel het aanmoedigen van mensen om niet langer wegwerprietjes van plastic te gebruiken. Op die manier wil de beweging de plasticvervuiling verminderen die de Caribisch Nederland en de rest van de wereld al jaren teistert, en tegelijkertijd het bewustzijn onder mensen vergroten wat betreft de schadelijke impact van plastic afval op het milieu. De realiteit is echter dat plastic rietjes slechts een van de vele soorten plastic items zijn die na kort gebruik worden weggegooid, waarna het een eeuwigheid duurt voordat ze door de natuur afgebroken worden. Net als veel andere plastic items komen rietjes heel vaak in het water terecht, waar ze enorme schade aanrichten aan de kwetsbare ecosystemen van het zeeleven.

Globale crisis met verwoestende gevolgen

We zitten midden in een globale plastic-crisis en het is van het grootste belang dat mensen hun persoonlijke consumptie van plastic producten verminderen. De “Skip the straw”-beweging is zeker de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen, en heeft al veel particulieren, restaurants en andere soorten bedrijven aangezet om te stoppen met het gebruik van plastic rietjes.

Desalniettemin is de productie van plastic nog altijd een groeiende sector, en slechts een kleine hoeveelheid van het geproduceerde plastic wordt ingezameld en gerecycleerd. Niet-recycleerbare polymeren, de grote moleculen waaruit plastics zijn opgebouwd, worden nog altijd ontzettend veel gebruikt met verwoestende gevolgen voor het milieu, de menselijke gezondheid, en kleine economieën.

Rietjes mogen geen afleiding worden

Persoonlijk moedig ik bewustwording rondom de onderschatte gevaren van wegwerpplastic vanzelfsprekend aan, net als bewegingen als “Skip the straw” die daar hard aan werken. Tegelijkertijd vrees ik wel dat de focus op “het rietje” kan afleiden van het veel grotere probleem voorhanden. Ik vrees dat het mensen doet denken dat de oplossing simpelweg ligt in het maken van duurzamere keuzes, terwijl dat in sommige gevallen juist onmogelijk is, zeker op kleinere eilanden met ontwikkelende economieën.

Wat we nodig hebben is systeemverandering die leidt tot een circulaire economie voor plastic. De eerste stap daarin is het verbieden van alle plastics die niet of niet veilig kunnen worden gerecycleerd. Plastic rietjes moeten absoluut deel uitmaken van zo’n verbod, maar het probleem reikt véél verder dan rietjes alleen.

Geschreven door onze eigen Future Guide, Sabine Berendse.

 

Sabine is de oprichter van Green Phenix, voor een circulaire economie in de Nederlandse Cariben.

Green Phenix zet zich in voor het creëren van een circulaire en inclusieve economie in het Caribisch gebied. Eén project, " To reduce Curaçao’s plastic pollution in the marine environment by promoting innovative and creative recycling, public awareness, and education" wordt ondersteund door RESEMBID. RESEMBID wordt gefinancierd door de Europese Unie en gerund door Expertise France - het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking van de Franse regering. Het ondersteunt inspanningen voor duurzame menselijke ontwikkeling in 12 Caribische landen en gebieden overzee (LGO).

Ga voor meer informatie over het programma naar www.resembid.org.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

EkoDuro, gerecycled en duurzaam bouwmateriaal van Caribisch Nederlandse makelijk

EkoDuro, gerecycled en duurzaam bouwmateriaal van Caribisch Nederlandse ...

3 min.

Plasticafval is een probleem dat de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden op en voor de eilanden van Caribisch ...

Read more

Toename in recycling op Curaçao International Airport

Toename in recycling op Curaçao International Airport

4 min.

Ondanks de gescheiden inzamelbakken in de terminals van Curaçao International Airport, belandden tot voor kort alle ...

Read more

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

3 min.

Enkele dagen geleden publiceerde we het nieuwste artikel van een van onze Future Guides, Sabine Berendse, over de vele obstakels ...

Read more

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

4 min.

Recycling wordt vaak geprezen als een essentiële stap in het verminderen van de negatieve effecten van plastic afval ...

Read more