EkoDuro - gerecycled en duurzaam bouwmateriaal

EkoDuro - gerecycled en duurzaam bouwmateriaal

News Circular Economy

3 min.

Plasticafval is een probleem dat de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden op en voor de eilanden van Caribisch Nederland. Er zijn dan ook verschillende groepen, organisaties en initiatieven uit de regio die zich gedeeltelijk of zelfs geheel toespitsen op dit probleem. Dat gaat dan van het in kaart brengen van de huidige situatie en trends tot het organiseren van evenementen en het bedenken van oplossingen. Zo deed Green Phenix, van oprichter en onze eigen Future Guide Sabine Berendse, recent nog een grootschalig onderzoek naar plasticvervuiling in Caribisch Nederland, en schreven we recent nog een stuk over de toename in recycling op Curaçao International Airport, om maar twee voorbeelden te noemen.

Lokaal geproduceerd bouwmateriaal van gerecycled plastic

In dat opzicht is het Fuse Caribbean-project ook heel interessant, met name omdat het een van de projecten is die in het plasticprobleem ook kansen ziet om een betere en zelfstandigere toekomst voor de eilanden te ondersteunen. Kooyman BV, lokale specialist op het gebied van hardware, bouwmaterialen en home improvement, en green tech-bedrijf The Great Plastic Bake Off, willen onder de noemen van Fuse Caribbean lokaal plastic afval gaan recyclen tot betaalbare en duurzame bouwmaterialen, genaamd EkoDuro.

Kooyman is al jaren een bekende naam op de eilanden, aangezien het bedrijf al sinds 1939 actief is. Wat destijds begon als een kleine timmerwerkpaats is tegenwoordig een keten van zeven gespecialiseerde bouwmarkten op vijf eilanden met meer dan 600 werknemers. Naast drie winkels op Curaçao, eentje op Bonaire, eentje op Aruba en eentje op Sint-Maarten heeft Kooyman ook een vestiging op Barbados. Het bedrijf heeft voor de opzet van Fuse Caribbean de handen ineengeslagen met The Great Plastic Bake Off, een green tech-bedrijf uit Europees Nederland dat modulaire fabrieken, genaamd Fuse Kitchens, ontwikkelt en installeert. Deze Fuse Kitchens zetten met behulp van innovatieve technologieën plastic afval om in duurzame bouwmaterialen. Denk daarbij, bijvoorbeeld, strandstoelen, tuinmeubilair en terrasvloeren.

“Met deze technologie [van The Great Plastic Bake Off] kunnen we de plastic afvalstromen op onze eilanden drastisch verminderen en kunnen we ons bedrijf duurzaam laten groeien”, legt Juri Kooyman, de CEO van Kooyman BV, uit, “We zijn er bovendien trots op dat we onze klanten lokaal geproduceerde EkoDuro-producten kunnen bieden die bijdragen aan onze missie om duurzame ontwikkeling in onze gemeenschappen te bevorderen.”

Grote ambities bij alle betrokkenen

Voor een regio als Caribisch Nederland, waar het belang van zelfvoorzienendheid ieder jaar belangrijker wordt met betrekking tot het veiligstellen van een gezonde en welvarende toekomst, kan een project als Fuse Caribbean van grote waarde zijn. Zeker omdat het een groot probleem, namelijk de plasticvervuiling op en rondom de eilanden, wil aangrijpen om aanzienlijke waarde te creëren voor de lokale gemeenschappen. Twee enorme vliegen in één klap, zeg maar. Daarnaast past de samenwerking met Kooyman ook perfect in de toekomstplannen van The Great Plastic Bake Off.

“We bouwen aan een wereldwijd netwerk van lokale waardeketens om de wereld te helpen op een duurzame manier van haar overtollige plastic af te komen”, vertelt Martijn Kampshoff, CEO bij de The Great Plastic Bake Off, “We willen een positieve impact maken op het milieu en daarmee aan de wereld laten zien dat het anders kan, als je samenwerkt. Onze technologie maakt dit mogelijk, maar uiteindelijk ligt de kracht van het concept in de manier waarop we samenwerken.”

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Well-known chain of hardware storen Kooyman and green tech company Great Plastic Bake Off (GPBO) are joining forces to combat plastic waste on the islands of the Caribbean Netherlands. The companies are joining forces under the name Fuse Caribbean, and will recycle plastic into affordable and sustainable materials, called EkoDuro. The products will be produced locally and sold in Kooyman stores, starting in Aruba (1 store) and Curaçao (3 stores). These products include, among other things, garden furniture, beach chairs and patio floors.

“With this technology [from The Great Plastic Bake Off] we can drastically reduce plastic waste flows on our islands and grow our business sustainably at the same time,” explains Juri Kooyman, CEO of Kooyman BV, “We are also proud of the fact that we can offer our customers locally produced EkoDuro products that contribute to our mission to promote sustainable development in our communities.”

The basis for this article was originally published on www.antilliaansdagblad.com and others in mei 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Green Phenix en Stichting DOEN gaan samenwerken

Green Phenix en Stichting DOEN gaan samenwerken

3 min.

Green Phenix, een sociale onderneming op Curaçao die zich inzet voor een circulaire en inclusieve economie voor een ...

Read more

Toename in recycling op Curaçao International Airport

Toename in recycling op Curaçao International Airport

4 min.

Ondanks de gescheiden inzamelbakken in de terminals van Curaçao International Airport, belandden tot voor kort alle ...

Read more

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

3 min.

Enkele dagen geleden publiceerde we het nieuwste artikel van een van onze Future Guides, Sabine Berendse, over de vele obstakels ...

Read more

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

4 min.

Recycling wordt vaak geprezen als een essentiële stap in het verminderen van de negatieve effecten van plastic afval ...

Read more