Toename in recycling op Curaçao International Airport

Toename in recycling op Curaçao International Airport

News Circular Economy

4 min.

Ondanks de gescheiden inzamelbakken in de terminals van Curaçao International Airport, belandden tot voor kort alle plastic flessen en aluminium blikjes samen met het andere afval in een grote container, met als eindbestemming landfill Malpais. Sinds een paar maanden is er echter een verandering zichtbaar en wordt er wekelijks zo’n 35 kilo aan plastic en aluminium verzameld voor recycling: “ons personeel is echt trots om de recyclables apart te houden en bij te dragen aan een schoner eiland”, aldus Gracia de Freitas, operationeel manager van Total Services op de luchthaven. Green Phenix, een organisatie die de circulaire economie op Curaçao stimuleert, ging op bezoek bij Luchinella Haynes – Quality/Contract Officer bij Curaçao Airport Partners - en Gracia de Freitas om te horen hoe de benodigde gedragsverandering van het facilitair personeel is gerealiseerd en hoe recycling past binnen de visie van de luchthaven.

Waarom is CAP begonnen met recyclen?

Haynes: “Net als ieder ander hebben wij als luchthaven een verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor het milieu. Het verminderen van afval is daar een belangrijk onderdeel van. Naast deze ethische verantwoordelijkheid, moeten wij ook aan bepaalde duurzaamheidsrichtlijnen voldoen om in aanmerking te komen voor internationale en nationale certificering. Op Curaçao is er bijvoorbeeld een lokale certificering vanuit het Bedrijven Platform Milieu, waar recycling ook onderdeel van is.”

De Freitas: “Een andere reden om actie te ondernemen was de behoefte die we zagen bij de passagiers die gebruik maken van onze luchthaven. In de eerste zes maanden van 2023 hebben er zo’n 770.000 passagiers gebruikgemaakt van de terminals van Curaçao International Airport. Veel van hen hebben een plastic flesje of kopen een blikje op het vliegveld. We zien bij veel passagiers, voornamelijk de Europese, dat er behoefte is om het flesje in een recyclebak te gooien in plaats van bij het gewone afval. Dat heeft ons mede gestimuleerd om actie te ondernemen.”

In welke fase zit het recyclingproject van CAP?

Haynes: “We zijn ongeveer twee jaar geleden begonnen met recyclen, maar dat was vooral achter de schermen. De eerste fase was het plaatsen van recyclebakken bij de kantoren en het instrueren van onze collega’s. Vervolgens hebben we het project uitgebreid naar het Jet Centre en de Brandweerkazerne. De Jet Centre is waar onder andere privévluchten vandaan vertrekken. Recent hebben we ook de vertrek- en aankomsthal voor reguliere vluchten erbij genomen. De volgende stap is om ook de overige stakeholders en concessiehouders erbij te betrekken, waarvoor we afhankelijk zijn van de samenwerking van een ieder.”

De Freitas: “Ik wil daar graag aan toevoegen dat we momenteel alleen plastic en aluminium blik recyclen, maar dat we hopen snel uit te breiden naar andere materialen zoals karton en papier.”

Hoe zorgen CAP en Total Services ervoor dat alleen de juiste materialen bij het recyclingbedrijf terechtkomen?

Een veelvoorkomend probleem bij afvalscheiding is ‘wish-cycling’. Mensen hopen vaak dat alles gerecycled kan worden en gooien niet-recyclebare producten in de recyclingbak. Het gebeurt ook dat mensen haast hebben, niet opletten of geen interesse hebben in recycling en hun afval in een willekeurige bak gooien. Dit maakt het recyclingproces een stuk moeilijker voor de recyclingbedrijven.

De Freitas: “CAP heeft geïnvesteerd in bakken met duidelijke indicaties over welke materialen in welke bak moeten worden gedaan. Er staat zowel op de voorkant als op de bovenkant, waar zich het gat bevindt, de naam van het materiaal en een bijbehorend visueel icoon.”

Toch zullen er mensen zijn die hun afval niet in de juiste bak gooien.

De Freitas: “Inderdaad. Gelukkig zijn onze medewerkers zo enthousiast over het project dat ze de verkeerd weggegooide items uit de verkeerde bak halen en in de juiste bak gooien en vervolgens alle recyclables apart houden. Hiermee zorgen we dat de recyclebare items redelijk schoon blijven en weten we een hoop recyclebare producten van een enkeltje landfill te redden.”

Dat is fantastisch. Hoe hebben jullie het personeel gemotiveerd om het afval zo goed te scheiden?

Haynes: “Voorheen was het personeel zich nog niet bewust van het belang van recycling. Daarom gingen de apart ingezamelde recyclables alsnog met het reguliere afval in één container naar de landfill. Daarop hebben wij, de milieucommissie van CAP, besloten onze mensen middels een bewustmakingscampagne in de vorm van presentaties, e-mails en berichten in een Whatsappgroep te informeren over het belang van recycling. Daarnaast ben ik met de toezichthouders van het facilitair team de mensen tijdens hun werk gaan bezoeken om uitleg te geven.”

De Freitas: “Als leidinggevenden binnen Total Services hebben wij ook een aantal keer meegelopen met onze medewerkers om hen tijdens het werk te coachen en uit te leggen waarom recycling een belangrijk aspect van hun werkzaamheden is. Daarnaast is het afval scheiden als to-do aan de dagelijkse checklist toegevoegd zodat het personeel er elke dienst aan wordt herinnerd de recyclebare producten apart te houden. Bovendien zien veel van onze mensen de luchthaven als hun tweede huis en hebben ze een gevoel van eigenaarschap over de publieke ruimte. Ze zijn blij als de luchthaven schoon is en het afval op een goede manier wordt verwerkt. De informatie die wij hen hebben geboden, het gevoel van trots, en de ons team typerende ‘handschoenen-aan-en-gaan-mentaliteit’ vormen een goed recept voor een mooi resultaat.”

Duurzaamheid bij Curaçao Airport Partners

Het bijdragen aan de circulaire economie op Curaçao past binnen het Strategisch Plan van CAP, de beheerder van de luchthaven. Naast het recyclingproject wordt er op ieder niveau van de organisatie geprobeerd te verduurzamen. Zo werkt schoonmaakbedrijf Total Service zo veel mogelijk met schoonmaakproducten die milieu- en huidvriendelijk zijn en wordt er gewerkt aan een enorm zonnepark, elektrische vluchten tussen de ABC eilanden en een koelsysteem met zeewater.

Geschreven door Tijmen de Vries en Jill Chin, van (onze partner) Green Phenix, Willemstad.

 

Green Phenix zet zich in voor het creëren van een circulaire en inclusieve economie in het Caribisch gebied. Deze Curaçaose non-profit wordt ondersteund door de TUI Care Foundation, binnen het project 'Destination Zero Waste'. Dit programma heeft de intentie de circulaire economie op vakantiebestemmingen te bevorderen, toeristen sustainable experiences zoals clean ups aan te bieden en daarmee de impact van toerisme op de lokale samenleving te verbeteren met o.a. de creatie van groene banen.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Green Phenix en Stichting DOEN gaan samenwerken

Green Phenix en Stichting DOEN gaan samenwerken

3 min.

Green Phenix, een sociale onderneming op Curaçao die zich inzet voor een circulaire en inclusieve economie voor een ...

Read more

EkoDuro - gerecycled en duurzaam bouwmateriaal

EkoDuro - gerecycled en duurzaam bouwmateriaal

3 min.

Plasticafval is een probleem dat de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden op en voor de eilanden van Caribisch ...

Read more

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

3 min.

Enkele dagen geleden publiceerde we het nieuwste artikel van een van onze Future Guides, Sabine Berendse, over de vele obstakels ...

Read more

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

4 min.

Recycling wordt vaak geprezen als een essentiële stap in het verminderen van de negatieve effecten van plastic afval ...

Read more