Curaçao als 'living lab' voor duurzame energie en AI

Curaçao als 'living lab' voor duurzame energie en AI

Projects Sustainable Energy

3 min.

Dat het potentieel van duurzame energie enorm is binnen en voor Caribisch Nederland is wel duidelijk. Onder aanvoering van Nederlands Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten gelooft de overheid zelfs dat Caribisch Nederlands een voorbeeld kan worden op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit voor de hele wereld. Een internationale showcase, noemde de Minister het eerder al. Dat geloof leeft ook bij de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), een project van verschillende openbare en academische partijen, dat het “living lab” ILUSTRE heeft opgezet op Curaçao. “Voor ons gaat het niet alleen om de technische oplossingen, maar ook om de implementatie hiervan. Daarmee kunnen we uiteindelijk echt impact maken”.

ILUSTRE: een korte introductie

ILUSTRE staat voor Innovation Lab for Utilities on Sustainable Technology and Renewable Energy, een “living lab” waar met behulp van data en artificiële intelligentie (AI) wordt onderzocht hoe er kan worden bijgedragen aan een duurzamer Caribisch gebied, beginnende met Curaçao. Het is een initiatief van JADS en LaNubia Consulting, een consultingfirma die in 2014 werd opgericht door Deloitte en zakenman Rigo Selassa. Daarnaast heeft het project ook een hele reeks gerenommeerde partners, waaronder de Universiteit van Tilburg, de Technische Universiteit Eindhoven, en de University of Curaçao. Het Europees Nederlandse en lokale zakenleven dragen ook hun steentje bij.

Een “living lab” kan worden gedefinieerd als een locatie, welke vaak afgebakend is, waarin verschillende partijen samen werken aan oplossingen voor specifieke problemen en uitdagingen, binnen een levensechte omgeving. Op deze manier geeft een living lab onderzoekers de kans om oplossingen te ontwikkelen binnen de context van het complexe dagelijkse leven. Het praktische succes van innovatie en vindingrijkheid is tenslotte vaak niet alleen afhankelijk van technisch vernuft, maar ook van de wijze waarop deze toegepast kan worden op organisatorisch en/of maatschappelijk vlak.

Waar houdt ILUSTRE Lab zich momenteel mee bezig?

Het ILUSTRE Lab op Curaçao heeft momenteel plek voor vijf PhD-kandidaten om uitgebreid onderzoek te doen naar artificiële intelligentie, duurzame energie en schoon water, en naar hoe deze cruciale onderwerpen elkaar in de toekomst kunnen ondersteunen en versterken. Wat dit project uniek maakt, is het feit dat de resultaten van onderzoeken die worden gedaan in het living ILUSTRE Lab ook gelijk geïmplementeerd kunnen worden op het eiland. Het doel is om uit te vinden op welke manieren AI kan bijdragen aan een zo efficiënt mogelijk management van duurzame energie en aan het vinden van oplossingen voor problemen die worden veroorzaakt door klimaatverandering. Dat kan gaan van, bijvoorbeeld, het real-time voorspellen van netbelasting en persoonlijke adviezen aan netgebruikers om energie te besparen tot het opzetten van opleidingen op het gebied van data science op Curaçao.

“Een van onze projecten gaat over het doen van aanbevelingen aan mensen en bedrijven over energiebesparing”, vertelt prof. Dr. Eric Postma, professor in AI aan de Universiteit van Tilburg en de JADS, “AI is koning als het gaat om het herkennen van patronen en mogelijkheden. Daarom kan AI mensen goed aanbevelingen doen over het besparen van energie door het slim inzetten van duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld door specifieke tijden te noemen om de wasmachine aan te zetten”.

Drs. Ir. Renato Calzone, programmamanager Smart Industry & Data Science for Social Good bij het JADS, voegt daaraantoe: “We willen ook zorgen voor opleidingen op het gebied van data science.  Mijn ambitie is om in de toekomst een masteropleiding en professional education van de grond te krijgen op Curaçao. Daarnaast willen we ook voor HBO en MBO studenten op het eiland een opleiding bieden op het gebied van data science, gekoppeld aan duurzame technologie. Zo kunnen we in de toekomst hopelijk de uitstroom van studenten naar Amerika of Nederland verkleinen zodat we talent op Curaçao kunnen behouden”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Together with a host of partners from the public and private sectors in the Caribbean and European Netherlands, the Jheronimus Academy of Data Science (JADS) has set up a so-called “living lab” on Curaçao, called ILUSTRE: Innovation Lab for Utilities on Sustainable Technology and Renewable Energy. Here, scientists and other experts want to contribute to creating a sustainable society in the Caribbean through the use of data and artificial intelligence (AI), starting with the island of Curaçao. What makes this project unique, is that solutions from the lab can be directly implemented in Curaçaon society, thanks to the lab’s real-life conditions. While research is the priority at the moment, ILUSTRE’s founders also have the ambition to create educational courses in data science and AI at masters and professional level on the island, which would help keeping local talent in Curaçao in the future.

The basis for this article was originally published on www.innovationorigins.com and others in January 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Golven van afval om Caraïben te verbinden

Golven van afval om Caraïben te verbinden

3 min.

Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval, vooral plastic afval. Slechts 8% van al het plastic dat ooit is geproduceerd, ...

Read more

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

1 min.

24 April 2023, Curaçao, Willemstad Green Phenix, een sociale onderneming die zich richt op het creëren van ...

Read more

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

4 min.

“Samen zetten we een stap naar jouw toekomst!” Al eens gehoord van de Schepel Foundation op Curaçao? ...

Read more