De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

Projects Social Improvement

4 min.

“Samen zetten we een stap naar jouw toekomst!”

Al eens gehoord van de Schepel Foundation op Curaçao? Zo ja, dan hoeven we je niet te vertellen over hun onvermoeibare toewijding aan de kinderen van Curaçao en hun welzijn. Zo niet, en als je een hart hebt voor sociale en economische uitdagingen op het eiland, dan raden we aan om wat dieper in de Foundation en haar missie te duiken, want er zijn maar weinig projecten die zo veel impact hebben op het leven van lokale jonge kinderen op absoluut basisniveau. Via dit artikel willen we je kennis laten maken met de Schepel Foundation, voorvechter van de Curaçaose jeugd.

Maak kennis met de Schepel Foundation

“Kinderen kunnen, door middel van een breed aanbod aan educatieve en sportieve activiteiten, evenwichtiger opgroeien en uitgroeien tot volwassenen die hun talenten en passies kennen en benutten”. Zo beschrijft de Schepel Foundation haar eigen visie voor haar sportprojecten. De stichting werd in 2016 opgericht door Sjoerd Schepel met als doel kinderen van alle leeftijden te helpen een gezondere levensstijl te ontwikkelen en hen kansen te bieden om zich te ontwikkelen tot meer zelfverzekerde, veelzijdige volwassenen. Vandaar ook het officiële motto van de Schepel Foundation: “Samen zetten we een stap naar jouw toekomst!

Door de Jaren heen is er een toegewijd team van gepassioneerde vrijwilligers ontstaan die de Schepel Foundation draaiende houden op dagelijkse basis. Denk hierbij aan de Raad van Bestuur, die achter de schermen veel werk verzet, en de verschillende trainers die wekelijks met de stichting samenwerken om voetbaltrainingen te geven, maar ook bijvoorbeeld aan de huispsycholoog van de stichting, die aandacht besteed aan het welzijn van de deelnemende kinderen buiten de trainingen om. Daarnaast kan de Schepel Foundation rekenen op een groeiende groep van hele trouwe supporters, fans en partners, waaronder Fun Miles, het grootste customer loyalty reward-programma van de Cariben, bouwfirma J. Dijkstra Beheer, advocatenkantoor BBV Legal, financiële dienstverlener IBIS Management, en familiedokter A.L. Van der Nooij. Hetzelfde geldt voor onze gewaarde partners Dolfijn FM en het Antilliaans Dagblad.

“We zijn één grote familie”, vertelde Sjoerd Schepel, oprichter van de stichting en huidig lid van de Raad van Bestuur, toen wij recent met hem spraken over zijn project, “We beslissen alles samen, in overleg. Er bestaat geen onderscheid in functies binnen onze stichting, iedereen vervuld zijn of haar taken vanuit het hart. We gaan altijd voor het beste voor de kinderen, en samen maken we van elke dag en elk evenement een succes. De wensen en het welzijn van het kind zijn altijd leidend”.

Uit liefde gegroeid

De Schepel Foundation doet goed werk en probeert actief het leven van zoveel mogelijk Curaçaose kinderen te verbeteren. Maar hoe is dit project eigenlijk ontstaan? Dat is een interessant verhaal met een hele persoonlijke touch die het hart van het project verbindt met de ziel van het eiland.

Sjoerd is leraar in het basisonderwijs en ondernemer, en woont momenteel in Europa, maar de afgelopen zeven jaar bracht hij door op Curaçao, in de wijken Scharloo en Otrobanda om precies te zijn. Als voormalig voetballer van heel behoorlijk niveau zag hij daar elke dag kinderen op straat en hij deed zelf ook vaak mee. Het plezier en de liefde voor het spel spatte ervan af, maar het viel Sjoerd ook op hoeveel van de kinderen, bijvoorbeeld, vaak zonder schoenen of met vuile kleren kwamen opdagen. Met zijn professionele ervaring en zijn geloof in het talent van ieder kind had hij het gevoel dat hij een verschil kon maken voor de lokale kinderen, hoe klein ook. Zo begon Sjoerd met het organiseren van informele trainingssessies die al snel uitgroeiden tot wekelijkse evenementen en maandelijkse wedstrijden. De Schepel Foundation was geboren.

Of het nou voorbestemd was of simpelweg het resultaat van toeval, who knows, maar kijk eens naar het logo van de Schepel Foundation. Een ouderwetse voetbalschoen, zoals je kan zien, en daar zit een verhaal achter. Jarenlang had de familie van Sjoerd een schoenenwinkel in Beilen, in Europees Nederland, en dit logo is eigenlijk een gemoderniseerde versie van het oude logo van het familiebedrijf. Het vertegenwoordigt niet alleen de praktische activiteiten van de Schepel Foundation, maar symboliseert ook het belang dat zij hecht aan familie, geschiedenis en saamhorigheid.

Activiteiten van de Schepel Foundation

Sinds de oprichting in 2016 is de Schepel Foundation constant bezig geweest met het uitbreiden van haar activiteiten op heel Curaçao. “Op dit moment runt de stichting drie projecten in drie verschillende wijken in Willemstad, Curaçao”, legt Sjoerd uit.

  1. Scharloo Sports Project

Dit project draait om voetbaltrainingen (voor kinderen vanaf 6 jaar oud) die één keer per week plaatsvinden op het sportveld gelegen direct naast Kushina di Fleur. Zo nu en dan neemt de stichting de kinderen ook mee voor wandelingen over het hele eiland in plaats van te trainen, om hen vertrouwd te maken met de prachtige omgeving, de mensen die er wonen, en de rijke geschiedenis.

  1. Julianadorp Sports Project

Op het kunstgras van de Schroederschool organiseert de Schepel Foundation één keer per week een voetbaltraining voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

  1. Otrobanda Sports Project

Net als het Scharloo Sports Project draait het project in Otrobanda om voetbaltrainingen die één keer per week gegeven worden (op dinsdag), op het sportveld gelegen achter de Burgerlijke Stand Curaçao (het stadhuis), ook wel Kranshi genoemd.

Naast alle aandacht voor de trainingen en de deelnemende kinderen heeft de Schepel Foundation ook oog voor de toekomst. Zoals Sjoerd eerder al uitlegde, wordt bij de stichting alles in overleg besloten. Het bestuur en het hele team van vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar om de doelstellingen voor de toekomst te bespreken, waaronder uitbreiding naar andere wijken en natuurlijk het vergroten van het aantal deelnemende kinderen. We nemen binnenkort weer contact op met Sjoerd om te horen wat de Schepel Foundation in petto heeft voor de tweede helft van 2023 en daarna. Aangezien de stichting op 4 juli 2023 haar zevende verjaardag viert, zullen we hem contacteren naarmate de viering nadert. De Schepel Foundation viert haar jubilea ieder jaar in stijl, want iedere viering vormt een perfecte kans om lokale gemeenschappen samen te brengen en om te genieten van lokale lekkernijen begeleid door lokale muziek in een feestelijke omgeving.

Wil je de Schepel Foundation nog beter leren kennen? Neem dan via deze link contact op met Sjoerd en zijn team! Ieders steun is altijd meer dan welkom, en de stichting is altijd op zoek naar nieuwe fans, supporters en partners. Daarnaast beschikt de stichting over een lokale en een Europees Nederlandse bankrekening voor wie overweegt om een donatie te doen.

Je kan ook altijd contact opnemen met ons bij Future Islands als je vragen hebt of in contact gebracht wenst te worden met de Schepel Foundation.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Golven van afval om Caraïben te verbinden

Golven van afval om Caraïben te verbinden

3 min.

Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval, vooral plastic afval. Slechts 8% van al het plastic dat ooit is geproduceerd, ...

Read more

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

1 min.

24 April 2023, Curaçao, Willemstad Green Phenix, een sociale onderneming die zich richt op het creëren van ...

Read more

Curaçao als 'living lab' voor duurzame energie en AI

Curaçao als 'living lab' voor duurzame energie en AI

3 min.

Dat het potentieel van duurzame energie enorm is binnen en voor Caribisch Nederland is wel duidelijk. Onder aanvoering van ...

Read more