Vliegveld Aruba neemt eerste elektrische bus in gebruik

Vliegveld Aruba neemt eerste elektrische bus in gebruik

News Smart Mobility

2 min.

Zeker diegenen die regelmatig ons platform bezoeken weten ondertussen dat Future Islands, net als veel andere relevante partijen, een grote toekomst ziet voor elektrisch vliegen in Caribisch Nederland. Dat is, bijvoorbeeld, waarom wij eind vorig jaar zo veel aandacht besteedden aan de "A Flight tot he Future”-conferentie op Aruba en waarom wij afgelopen zomer een groot deel van onze eigen “Opportunities to make the Caribbean more sustainable” webinar wijdden aan duurzaam vliegen in de Nederlandse Cariben. Wat echter gemakkelijk te vergeten is, is dat duurzaam vliegen niet enkel een kwestie is van efficiënte elektrische vliegtuigen en genoeg laadmogelijkheden op vliegvelden. Om echt duurzaam te vliegen moet de gehele reis van de passagier zo duurzaam mogelijk verlopen en dat hebben ze bij het Queen Beatrix Airport op Aruba goed begrepen. Het vliegveld voegde onlangs namelijk de eerste 100% elektrische bus toe aan haar vloot.

Eerste volledig elektrische bus in de regio

Voor het vervoer op het vliegveld zelf, met name tussen gelande vliegtuigen en de terminal, gebruikt Queen Beatrix Airport bussen, net als de meeste andere vliegvelden ter wereld. Het toevoegen van de eerste volledig elektrische bus, de eerste in de gehele Caribische regio, toont niet alleen de daadkracht van het bedrijf, maar ook haar toewijding aan duurzaamheid. Bij Aruba Airport wordt er duidelijk verder gekeken dan “enkel” elektrisch vliegen en de verwachting is dat met het toevoegen van de eerste elektrische bus een krachtig voorbeeld gegeven wordt voor de toekomst, zowel voor Aruba zelf als voor de rest van Caribisch Nederland.

In het geval van Queen Beatrix Airport gaat het om de aankoop van een E Cobus 3000 van het Duitse bedrijf COBUS Industries. Deze zogenaamde “zero-emissions bus” biedt plaats voor maximaal 110 passagiers, dus met de capaciteit zit het ook gelijk goed, zeker voor relatief kleinere vliegvelden als die op de eilanden van de Nederlandse Cariben. Als blijkt dat de nieuwe bus ook op operationeel vlak aansluit bij de bestaande noden van het vlieg en haar passagiers, dan is het goed mogelijk dat er in de komende jaren nog meer elektrische bussen bij komen. Met COBUS lijkt het vliegveld in ieder geval een veelbelovende partner aan de haak te hebben geslagen.

“Onze elektrische reis begon in 2015”, vertelde Patricia Vasconcelos, CEO bij COBUS Industries, recent, “We zijn heel trots dat we ons pad richting milieuvriendelijke alternatieven en diensten kunnen blijven volgen, met als resultaat dat we bijdragen aan de hogere levenskwaliteit voor iedereen op onze planeet. Jaren van toewijding en passie, continue verbetering, veerkracht, en sterke partnerships met onze klanten, aandeelhouders, leveranciers en alle andere stakeholders hebben ervoor gezorgd dat onze dromen uit hebben kunnen komen. Samen zijn we klaar voor de toekomst”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

The international airport in Aruba, the Queen Beatrix Airport, has just introduced its first entirely electric bus. The vehicle was manufactured and delivered by the specialized German company COBUS Industries and offers space for up to 110 passengers in one go. Aruba Airport has become the first airport in the entire Caribbean region to add a 100% electric bus to its fleet as it represents a considerable milestone in its journey towards a more sustainable business operation. If the addition of the first electric bus turns out to be a success, it’s more than likely that more electric vehicles will be ordered in the future, both by Aruba Airport itself and by other airports in the region.

The basis for this article was originally published on www.sustainable-bus.com and others in April 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more

Veiligheid in de luchtvaarttechniek

Veiligheid in de luchtvaarttechniek

2 min

De ontwikkelingen in de luchtvaarttechniek gaan bijna sneller dan de vliegtuigen zelf. Rowan Bouter, docent luchtvaarttechniek ...

Read more

A Flight to the Future 2023: duurzaam luchttransport

A Flight to the Future 2023: duurzaam luchttransport

3 min.

Na het succes van vorig jaar was het uitkijken naar de volgende editie van “A Flight to the Future”, de conferentie ...

Read more