Air ambulance service op Bonaire

Air ambulance service op Bonaire

News Smart Mobility

2 min.

Hoe organiseer je veiligheid en duurzaamheid in de air ambulance services?

USE case FM-Bonaire

Fundashon Mariadal (FM) aanbieder van Ziekenhuis, Verpleeghuis en Thuiszorg, heeft grote stappen gemaakt met het aanbieden van kwalitatieve en veilige zorg sinds Bonaire een bijzondere gemeente is geworden van het Nederlands koninkrijk. Door gebruik te maken van Nederlands – Europees richtlijnen en beleid, heeft FM de geboden zorg naar een hoger niveau gebracht voor de gehele gemeenschap.

Bij het door ontwikkelen van haar (BES) air ambulance services op Bonaire wordt daarom ook, net als voor de gezondheidszorg, gebruik gemaakt van de Nederlandse – Europese richtlijnen en beleid. De air-ambulance service ziet FM als een integraal verlengstuk van de door haar geboden acute zorg. Daarom kiest FM ervoor om deze services op een niveau te krijgen en te houden dat in Nederland gangbaar is, om veilige en duurzame luchtvaart te kunnen garanderen.

De roadmap genaamd "Fundashon Mariadal Medical Air Mobility", die onlangs werd gepresenteerd tijdens het "Electric Flying & Charging Symposium (ELaad)", vindt zijn oorsprong in de Nederlandse actieplannen op het gebied van duurzame luchtvaart. Deze benadering sluit naadloos aan bij de Blue Destination-principes van Bonaire als gemeenschap, wat resulteert in een zorgvuldig uitgewerkte use case voor hybride/elektrisch air ambulance-transport tussen de ABC-eilanden. De erkenning van de FM air ambulance use case door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in het Nederlandse actieplan betekende het startpunt van twee jaar lang hard werken aan het bijeenbrengen van lokale, regionale en internationale stakeholders die willen bijdragen aan het gemeenschapsdoel: betaalbaar, duurzaam en veilig (medisch) luchttransport tussen de ABC-eilanden.

In nauwe samenwerking met deze belanghebbenden heeft FM een roadmap ontwikkeld die gebruikmaakt van de nieuwste Europese inzichten op het gebied van veiligheid (EASA) en duurzaamheid. Deze roadmap omvat het gebruik van een hybride Eco Otter als air ambulance tussen de ABC-eilanden, point-to-point medisch transport per drone tussen gezondheidszorginstellingen op de eilanden, en de ontwikkeling van een zero-emission hangarfaciliteit op de internationale luchthaven van Bonaire.

Onderwijs speelt een cruciale rol in dit duurzame initiatief. FM draagt bij aan de doelstelling om lokale studenten en bestaand personeel op te leiden in de nieuwste hoogwaardige technologieën, wat zal bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame kenniseconomie op de ABC-eilanden. In dit opzicht werkt FM samen met verschillende partners, waaronder het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en het Dutch Electric Aviation Center in Teuge, evenals regionale onderwijsorganisaties en instituten op de eilanden.

Dankzij de inzet van Fundashon Mariadal en haar partners zal Bonaire niet alleen profiteren van veiligere en duurzamere medische luchtvaartdiensten, maar zal het ook een pionier worden in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor medische noodgevallen op de eilanden, met als bijkomend voordeel de bevordering van duurzaamheid en onderwijs. Het project belichaamt de toewijding van FM aan de gezondheid, veiligheid en welzijn van de lokale bevolking en het milieu.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more

Veiligheid in de luchtvaarttechniek

Veiligheid in de luchtvaarttechniek

2 min

De ontwikkelingen in de luchtvaarttechniek gaan bijna sneller dan de vliegtuigen zelf. Rowan Bouter, docent luchtvaarttechniek ...

Read more

A Flight to the Future 2023: duurzaam luchttransport

A Flight to the Future 2023: duurzaam luchttransport

3 min.

Na het succes van vorig jaar was het uitkijken naar de volgende editie van “A Flight to the Future”, de conferentie ...

Read more