Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

Impact van subsidies voor fossiele brandstoffen

News Circular Economy

4 min.

Recycling wordt vaak geprezen als een essentiële stap in het verminderen van de negatieve effecten van plastic afval op het milieu te verminderen. Ondanks het groeiende bewustzijn op wereldwijd niveau, vormen subsidies voor fossiele brandstoffen nog steeds een aanzienlijke hindernis voor initiatieven op het gebied van recycling, zeker in kleine en ontwikkelende eilandstaten. Subsidies voor fossiele brandstoffen belemmeren deze inspanningen. Er is dringend behoefte aan verandering. De continue aanvoer van nieuwe plastic verpakkingen voor producten is hiervan een goed voorbeeld.

De wereldwijde uitdaging

De wereld heeft te maken met een escalerende plastic-crisis. Kunststoffen, en dan met name verpakkingsmaterialen voor éénmalig gebruik, overspoelen onze ecosystemen, van de diepste oceanen tot de meest afgelegen eilanden. Kleine eilanden en ontwikkelende landen zijn bijzonder kwetsbaar voor deze crisis, vanwege hun beperkte middelen en mogelijkheden voor afvalbeheer.

Probleem van nieuw plastic

Een opvallend probleem dat inspanningen op het gebied van recycling ondermijnt, is de aanhoudende aanvoer van nieuwe plastic verpakkingen, ook wel “virgin plastic packaging” genoemd. Ondanks de vele mogelijkheden om plastic te recyclen, zijn de meeste verpakkingen op Curaçao gemaakt van nieuw oftewel “virgin” plastic. Waarom is dit het geval? Een van de grote boosdoeners is het subsidiëren van fossiele brandstoffen.

Subsidies voor fossiele brandstoffen – Het onderliggende probleem

Subsidies voor fossiele brandstoffen zijn aanmoedigingen vanuit de overheid om de kosten van de productie van fossiele brandstoffen te verlagen, waaronder die van de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van plastic. Tegelijkertijd ontmoedigen dergelijke subsidies op indirecte wijze het gebruik van gerecyclede kunststoffen, aangezien deze qua prijs hierdoor niet of nauwelijks verschillen van nieuwe kunststoffen. Deze subsidies belemmeren de inspanningen op het gebied van recycling op de volgende manieren:

  • Concurrerende prijzen: Nieuw plastic dat wordt gemaakt van gesubsidieerde fossiele brandstoffen, is vaak interessanter voor fabrikanten, waardoor gerecyclede materialen minder aantrekkelijk worden.
  • Verstoring van de markt: Subsidies voor fossiele brandstoffen verstoren signalen vanuit de markt, waardoor de groei van recycling-industrieën wordt belemmerd en de vraag naar gerecyclede materialen verminderd.
  • Gebrek aan stimulering: Wanneer de prijzen van gesubsidieerde nieuwe kunststoffen laag worden gehouden, kan het bij bedrijven aan de nodige stimulering ontbreken om te investeren in recycling-infrastructuur en gerecyclede materialen voor hun producten.

Klein eilanden en ontwikkelende landen

Voor kleine eilanden en ontwikkelende landen is de impact van subsidies voor fossiele brandstoffen nóg groter. Deze landen beschikken vaak maar over beperkte middelen in de strijd tegen plasticvervuiling en zijn sterk afhankelijk van geïmporteerde goederen, waaronder plastic verpakkingen. Zo worden ze voor de aanpak van plasticvervuiling geconfronteerd met een zogenaamd tweesnijdend zwaard: ze hebben te maken met zowel plasticvervuiling als het economische nadeel van subsidies voor fossiele brandstoffen.

Op weg naar een oplossing

Voor de aanpak van dit dringende probleem zijn er verschillende acties noodzakelijk:

  • Herevaluatie van subsidies: Regeringen moeten de subsidies voor fossiele brandstoffen opnieuw evalueren en overwegen om dat geld in plaats daarvan te gebruiken voor duurzame initiatieven, waaronder projecten op het gebied van recycling en de circulaire economie.
  • Maatregelen wat betreft regelgeving: De overweging om regelgevingen in te voeren die het gebruik van nieuwe kunststoffen in bepaalde contexten beperkt of verbiedt, zoals bijvoorbeeld bij de producten van verpakkingen voor éénmalig gebruik.
  • Investeren in recycling: Overheden moeten investeren in infrastructuur, technologie en onderwijs met betrekking tot recycling ter ondersteuning van recyclinginitiatieven en ter bevordering van het gebruik van gerecyclede materialen.
  • Consumentenbewustzijn: Om de vraag naar gerecyclede producten te stimuleren, is het belangrijk om het bewustzijn met betrekking tot de gevolgen van nieuw plastic voor het milieu te vergroten onder consumenten.

Conclusie

Subsidies voor fossiele brandstoffen hebben verstrekkende gevolgen voor inspanningen op het gebied van recycling over de hele wereld, waarbij kleine en ontwikkelende eilandstaten met unieke uitdagingen worden geconfronteerd. De voortdurende aanvoer van nieuw plastic (“virgin plastics”) benadrukt de dringende nood aan verandering. Door subsidies op nieuw te evalueren, regelgeving te implementeren, en te investeren in recycling kunnen overheden en andere stakeholders de weg vrijmaken voor een duurzamere en “plastic-bewustere” toekomst. De strijd tegen plasticvervuiling begint met het verwijderen van de obstakels die zijn gecreëerd door het subsidiëren van fossiele brandstoffen, zodat recycling kan floreren en kan helpen bij het veiligstellen van de toekomst van onze planeet.

Geschreven door onze eigen Future Guide, Sabine Berendse.

 

Sabine is de oprichter van Green Phenix, voor een circulaire economie in de Nederlandse Cariben.

Green Phenix zet zich in voor het creëren van een circulaire en inclusieve economie in het Caribisch gebied. Eén project, " To reduce Curaçao’s plastic pollution in the marine environment by promoting innovative and creative recycling, public awareness, and education" wordt ondersteund door RESEMBID. RESEMBID wordt gefinancierd door de Europese Unie en gerund door Expertise France - het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking van de Franse regering. Het ondersteunt inspanningen voor duurzame menselijke ontwikkeling in 12 Caribische landen en gebieden overzee (LGO).

Ga voor meer informatie over het programma naar www.resembid.org.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Green Phenix en Stichting DOEN gaan samenwerken

Green Phenix en Stichting DOEN gaan samenwerken

3 min.

Green Phenix, een sociale onderneming op Curaçao die zich inzet voor een circulaire en inclusieve economie voor een ...

Read more

EkoDuro - gerecycled en duurzaam bouwmateriaal

EkoDuro - gerecycled en duurzaam bouwmateriaal

3 min.

Plasticafval is een probleem dat de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden op en voor de eilanden van Caribisch ...

Read more

Toename in recycling op Curaçao International Airport

Toename in recycling op Curaçao International Airport

4 min.

Ondanks de gescheiden inzamelbakken in de terminals van Curaçao International Airport, belandden tot voor kort alle ...

Read more

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

Duurzaamheid en sociale vooruitgang bij Green Phenix

3 min.

Enkele dagen geleden publiceerde we het nieuwste artikel van een van onze Future Guides, Sabine Berendse, over de vele obstakels ...

Read more