Saba plant 5.000 bomen waaronder fruitbomen

Saba plant 5.000 bomen waaronder fruitbomen

News Social Improvement

2 min.

De Publieke Entiteit Saba heeft recent aangekondigd dat het de komende jaren werk gaat maken van herbebossing op het eiland, nog meer dan het op het dit moment al doet. Om die aankondiging direct kracht bij te zetten, zullen er de komende jaren minstens 5.000 nieuwe bomen worden geplant op Saba. Daarvan zal het grote deel uit fruitbomen bestaan, wat ook een stap richting een meer zelfvoorzienend Saba moet worden.

Daarnaast is herbebossing ook van cruciaal belang voor het welzijn van de gehele natuur op het eiland. Bij Future Islands schrijven we met enige regelmaat over het belang van lokale bebossing, niet alleen voor eten voor de lokale bevolkingen, maar ook als habitat voor andere organismen en als bescherming van het eiland. Bomen helpen namelijk ook om erosie te voorkomen, want op zijn beurt ook weer goed is voor de levensbelangrijke koraalriffen in Caribisch Nederland. Erosie zorgt er namelijk voor dat er enorme hoeveelheden materiaal in en rondom de riffen terechtkomen, met als gevolg het afsterven van die riffen.

Focus op fruitbomen

Het initiatief van de Publieke Entiteit Saba past perfect in het rijtje van vergelijkbare projecten dat de laatste jaren opgezet is in de regio. Er is meer steun gekomen voor lokale boeren en producenten van levensmiddelen en recent schreven we nog over de gemeenschapstuin op Statia die zich inzet voor het verlagen van voedselprijzen en het bieden van gezondere opties aan de lokale mensen, om maar enkele voorbeelden te noemen. De herbebossingsplannen op Saba hebben een vergelijkbare doelstelling, namelijk om meer gezonde en vooral lokaal geproduceerde producten te bieden aan de mensen.

Dat is ook waarom de meeste van de bomen die geplant worden fruitbomen zullen zijn. Elk van de vier dorpen op Saba krijgt via het initiatief haar eigen “fruit park”, maar dat is nog niet alles. Er zullen ook op andere plekken fruitbomen geplant worden om de prachtige natuur van het eiland in stand te houden en om “backyard farming” aan te moedigen. Backyard farming verwijst simpelweg naar het cultiveren van eigen producten in ruimte die je beschikbaar hebt, hoe klein die ook moge zijn.

Het is overigens niet zo dat Saba nu pas op grote schaal aan herbebossing begint, want de Sabaanse Afdeling voor Landbouw (Department for Agriculture) is al jaren bezig met het planten van meer bomen. Zo werden er honderden kokospalmen geplant in Cove Bay in het noordoosten van het eiland, werden er dennenbomen geplant bij Zion’s Hill, het voormalige Hell’s Gate dat bij Cove Bay ligt, en kreeg Windwardside in het centrum van het eiland er onder meer kokospalmen en tamarindebomen bij. In het gebied rondom Fort Bay Road en de stortplaats in het zuiden van Saba werden oleanders, kokospalmen en zeedruifbomen geplant, terwijl de meeste recente herbebossing plaatsvond langs het pad dat naar de nieuwe haven bij Black Rocks leidt. Daar werden kokospalmen en zeedruifbomen neergezet.

Combinatie met vermindering aantal loslopende geiten op Saba

De herbebossingsplannen van de Publieke Entiteit Saba gaan hand in hand met de recente acties van de regering inzake de hoeveelheid loslopende geiten op Saba. In 2021 startte zij met de gecoördineerde jacht op loslopende geiten waarin, onder meer, de lokale bevolking werd betrokken. De geiten vormden een toenemend probleem op Saba, aangezien zij landbouwproducten opeten, hekken vernielen, en tientallen verkeersongevallen per jaar veroorzaken op het kleine eiland. Mogelijk nog zorgwekkender is het feit dat deze geiten ook erosie van de grond in de hand werken, wat leidt tot afvloeiing van sediment en vervolgens tot schade aan koraalriffen.

Voordat het geitenprobleem op Saba werkelijk werd aangepakt, moesten alle geplante bomen omringd worden door hekken en bovendien in de gaten gehouden worden door mensen. Desalniettemin wist gemiddeld slechts 50% à 60% van alle nieuwe bomen te overleven. Dat is natuurlijk veel te laag en vertegenwoordigt een flink verlies. Dankzij de gecoördineerde jacht op loslopende geiten is dat percentage de afgelopen omhooggeschoten tot 100%. Hopelijk kan het herbebossingsproject nu ook de volgende belangrijke stappen gaan zetten.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Over the coming years, the Public Entity Saba will be planting around 5.000 new trees as part of its reforestation plans. These plans include the addition of thousands of fruit trees. Overall, reforestation should lead to reduced land-based erosion pressures, less impact on coral reefs from erosion run-off, and more local produce for local populations that is both healthy and correctly priced. The hope is that the initiative will also encourage more local people to take up backyard farming as a way of becoming more self-sustaining, both as households and as an island as a whole.

The basis for this article was originally published on www.saba-news.com and others in March 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more