Energiesubsidies voor lage inkomens op Saba worden voortgezet

Energiesubsidies voor lage inkomens op Saba worden voortgezet

News Social Improvement

2 min.

Goed nieuws voor de huishoudens met een laag inkomen op Saba, want het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Social Affairs and Labor) heeft aangekondigd dat de energiesubsidies voor deze huishoudens zullen worden voortgezet. Vanwege de aanhoudende geopolitieke situatie in de wereld zijn de energieprijzen op het eiland de afgelopen jaren de pan uit gerezen, in zulke mate dat steeds meer Sabaanse huishoudens de elektriciteitsrekeningen niet meer konden betalen. Om de lokale bevolking op dit vlak te helpen, werd er in september van vorig jaar al eenmalig een bedrag van $ 1.300 per huishouden met laag inkomen gereserveerd. Aangezien de energieprijzen sindsdien hoog zijn gebleven, heeft het Ministerie van SZW nu in samenwerking met de Publieke Entiteit Saba en de Saba Electric Company (SEC) de tweede tranche van de betreffende subsidieregeling aangesproken. Hierdoor kunnen Sabaanse huishoudens met een laag inkomen nogmaals een eenmalig bedrag van $ 1.300 per huishouden claimen.

Steun voor huishoudens die het moeilijk hebben

Of een huishouden in aanmerking komt voor de energiesubsidie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de opmaak van het huishouden. Daarnaast moet de aanvrager ook een geregistreerde inwoner van Saba zijn. De verschillende inkomenslimieten worden uitgelegd op het formulier dat iedere aanvrager in dient te vullen, ongeacht of dit online of offline gebeurt. Ook moet hij of zij alle nodige documentatie bij zijn of haar aanvraag voegen, zodat deze zo snel en efficiënt mogelijk verwerkt kan worden.

De Sabaanse overheid moedigt huishoudens met een laag inkomen om een aanvraag in te dienen voor de beschikbaar gemaakte energiesubsidie. Op het moment van schrijven hebben al zo’n veertig huishoudens zich aangemeld voor de energiesubsidie. De nodige fondsen voor de uitbetalingen zijn al overgeschreven naar de SEC, en zij zullen samen met de Publieke Entiteit Saba zorgen dat de subsidies terechtkomen bij de huishoudens die daar behoefte aan hebben en die een aanvraag hebben ingediend. Volgens de planning loopt het subsidieprogramma nog tot en met 31 december 2023, maar dat is geen harde deadline. Het ligt er vooral aan hoe de situatie wat betreft de elektriciteit op Saba zich de rest van dit jaar zal ontwikkelen.

Hulp bij aanvragen

Zoals we eerder al kort schreven, kan de energiesubsidie zowel online als offline aangevraagd en ingediend worden. Het formulier is te vinden op de websites van de SEC (hier) en de Department of Community Development, en deze laatste partij helpt mensen ook bij het correct invullen ervan.

Daarnaast wordt er op woensdag 29 maart bij de DCD een opendeurdag georganiseerd voor mensen die hulp wensen bij het aanvragen van de energiesubsidie. Dit vindt plaats van 9:30 uur tot 11:30 uur, en van 13:30 uur tot 16:30 uur. Bezoekers worden aangeraden om hun identiteitskaart en meest recente SEC-rekening mee te nemen, zodat hun subsidieaanvraag direct ingediend en verwerkt kan worden.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

In collaboration with the Public Entity Saba and the Saba Energy Company, the Dutch Ministry for Social Affairs and Labor has announced that the second tranche of the energy subsidy for low-income households on the island has been made available for the continued support of families on Saba who need help with paying their electricity bills. The subsidy comes down to a one-time payment of $ 1.300 per household that qualifies. The local government is encouraging its people to apply for the energy subsidy, which can be done online (via the websites of the SEC and the Department of Community Development) or offline at the SEC or the DCD. The DCD will also hold an open house on Wednesday, March 29, from 9h30 to 11h30 and from 13h30 to 16h30 pm, where people can receive help filling out the application form.

The basis for this article was originally published on www.saba-news.com and others in March 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Litterati App toont belang van regionale samenwerking in strijd tegen plasticvervuiling

Litterati App toont belang van regionale samenwerking in strijd ...

3 min.

Plasticvervuiling is een wereldwijde crisis. De impact op zowel het milieu als de menselijke gezondheid is ernstig en wijdverspreid. ...

Read more

Partners achter Water Refill Program Curaçao creëren Club17 voor duurzamer Curaçao

Partners achter Water Refill Program Curaçao creëren ...

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more

Sigarettenpeuken en de verantwoordelijke producent

Sigarettenpeuken en de verantwoordelijke producent

2 min.

Sinds 1986 zijn sigarettenpeuk wereldwijd de meest voorkomende soort afval. In 2019 verloren ze hun “koppositie” ...

Read more

De impact van armoede op duurzame ontwikkeling

De impact van armoede op duurzame ontwikkeling

4 min.

Het Caribische deel van het Nederlandse Koninkrijk staat bekend om zijn prachtige stranden, tropische climaat en kleurrijke ...

Read more