Kindertelefoon Guana Chat 918 op Bonaire bereikbaar

Kindertelefoon Guana Chat 918 op Bonaire bereikbaar

News Social Improvement

2 min.

Iets meer dan een jaar geleden schreven wij een artikel over de lancering van Guana Chat 918, de eerste telefonische hulplijn voor kinderen tussen de 8 en de 21 jaar oud van de regio, op Sint-Eustatius. Het initiatief was toen al actief op Aruba en de lancering in Statia was destijds de volgende stap in het bereikbaar maken van de hulplijn in heel Caribisch Nederland. Kort daarna werd ook Saba bij het netwerk gevoegd. Dat er eerst werd gekeken naar Aruba en Sint-Eustatius was overigens geen toeval, want Guana Chat 918 is een gezamenlijk project van het Openbaar Lichaam St. Eustatius en de Arubaanse kinderlijn “Telefon pa Hubentud”, welke op zijn beurt gesteund wordt door de Nederlandse Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Nu, iets meer dan een jaar later, zijn de lijnen van Guana Chat 918 ook opengegaan op Bonaire.

Veelbelovend begin op Bonaire

De promotie van Guana Chat 918 op Bonaire begon eerder deze zomer met een reeks bezoeken van het Guana Chat promo-team aan alle basisscholen op het eiland. Op deze manier kregen met name de jongere kinderen informatie over de lancering van de hulplijn en waarvoor deze zoal dient. Daarnaast kregen ook alle ouders een brief van de school met daarin de nodig informatie. Zo werd er, onder meer, uitgelegd dat de hulplijn volledig gratis is en dat alle gesprekken zonder uitzondering anoniem zijn.

“In de eerste tien dagen werd de gratis telefoonlijn 21 keer gebeld”, vertelt James Sneek, directeur van de kindertelefoon Aruba, “Voor Bonaire is dat heel veel. Het zijn vaak ook heel leuke gesprekken. Allemaal tussen de 5 en 10 minuten, wat heel positief is. De jongste beller was 7 jaar. Er zaten ook een paar serieuze gesprekken tussen. Dat ging bijvoorbeeld over relaties, thuissituaties en seksualiteit”.

Pranks en nieuwsgierigheid

De eerste oproepen naar Guana Chat 918 op Bonaire waren verre van allemaal serieus. Er zaten ook heel wat zogenaamde ‘pranks calls’ tussen, oftewel kinderen die bellen om een grapje uit te halen. Op basis van zijn ervaring weet Sneek echter dat ook deze serieus moeten genomen worden, omdat in sommige gevallen het kind in kwestie eigenlijk wil uitvinden wat de hulplijn precies is en of deze wel te vertrouwen is.

“Die [prank calls] nemen wij ook erg serieus”, legt Sneek uit, “Net als stille contacten. Vaak is er dan een probleem, maar vertrouwt het kind de kindertelefoon nog niet. Ze willen eerst kijken of het wel anoniem is en of ze niet worden teruggebeld. Vertrouwen is niet makkelijk te winnen, maar anonimiteit werkt”.

Daarnaast werd het bij het langsgaan op de Bonairiaanse basisscholen al snel duidelijk dat de lancering van Guana Chat 918 veel kinderen ook nieuwsgierig maakte. De medewerkers van het project kregen de meest uiteenlopende vragen over de nieuwe hulplijn, zegt preventiemedewerkster Suitberta Romero.

“Ze waren heel geïnteresseerd”, aldus Romero, “Hebben grote mensen ook zo een hulplijn? Kan ik ook vragen wat voor eten ik kan maken als mama er niet is? Kan ik ook bellen over lhbtq? Waren bijvoorbeeld enkele van de vragen. Kijkend naar mijn eigen opvoeding zijn er flink momenten geweest dat ik niet lekker in mijn vel zat en niet wist bij wie ik daarmee terecht kon. Nu weten kinderen dat er altijd een luisterend oor is, speciaal voor hen”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Back in June of last year, we published an article introducing Guana Chat 918, a new telephone helpline for all children and young adults on Aruba and St. Eustatius. The reason for the helpline launching on these two islands was that the initial initiative came from the Public Entity St. Eustatius in collaboration with existing helpline “Telefon pa Hubentud” on Aruba. The ambition from the start though, was to expand to the other islands of the Caribbean Netherlands as quickly as possible, with Saba joining the network soon after. Now, about a year later, Guana Chat 918 has also launched on Bonaire. All children and young adults can call the helpline free of charge to have a completely anonymous conversation about any questions, challenges or problems they are faced with, or just to have a chat.

Meer informatie over Guana Chat 918 vind je op www.guanachat918.com!

The basis for this article was originally published on www.caribischnetwerk.ntr.nl and others in August 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more