Student ontwikkelt plan beplanting Black Rocks 

Student ontwikkelt plan beplanting Black Rocks 

News Social Improvement

2 min.

In een poging om de jongere bevolking van Saba betrokken te houden bij het reilen en zeilen op het eiland, vooral met nadruk op de toekomst, organiseert het Openbaar Lichaam Saba (OLS) iedere zomer een studentenprogramma. Dit programma bestaat uit een periode van zes weken waarin deelnemende studenten hun visie en plannen voor de toekomst van hun eiland ontwikkelen op hun eigen manier. Een van de plannen die dit jaar de aandacht heeft gegrepen is het beplantingsplan voor Black Rocks, het belangrijke havengebied van Saba, van de hand van studente Jade Every. Vorig jaar schreven we al een artikel over de ambitieuze plannen die de lokale overheid in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en daar komt nu ook een nieuwe beplantingsstrategie bij.

Nieuwe beplanting voor het havengebied

De aftakeling van de beplanting van het Black Rocks-havengebied is al jaren een probleemdossier op Saba, en de plannen voor verdere ontwikkeling van het gebied zouden daar niet per se een positieve impact op hebben. Daarom besloot Every, met behulp van Justin Simmons-De Jong (adviseur Natuur en Landbouw bij Openbaar Lichaam Saba), om zich te verdiepen in de problematiek en een plan op te stellen voor de herbeplanting van het gebied.

“Ze onderzocht bodem, zon, erosie, vegetatie, regen en nivellering op de site voor de nieuwe Black Rocks-haven”, aldus het Openbaar Lichaam Saba, “Ze dacht out of the box en presenteerde innovatieve manieren om afval te gebruiken door compostering door de gemeenschap en het als voedingsstof terug te geven aan de bodem”.

Meer dan een plannetje op papier

Als oplossing voor de bestaande problemen heeft Every, onder meer, gedacht aan het gebruik van wind-, droogte-, en zoutbestendige vegetatie. Daarbij heeft ze niet enkel puur naar nut gekeken, maar ook naar verfraaiing door, onder andere, nieuwe bewegwijzering, levende daken en groene muren in haar plan te verwerken. Ook benadrukt ze het belang van efficiënt en duurzaam waterbeheer door middel van, onder meer, doorlatende bestrating, meer locaties voor regenopvang, en het opladen van grondwater.

“Dit was een geweldige kans en door in het veld te zijn, kon ik verschillende dingen leren”, vertelt Every zelf, “Op school doen we vergelijkbare voorstellen voor fictieve klanten, maar het was zowel bevredigend als lonend om die kennis toe te passen op een echt project op Saba”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Every summer, the Public Entity Saba organizes a student program. Over a period of six weeks, Saban students from the island and outside get the opportunity to present and work on their vision and ideas for the future of their island. This way, the local government wants to engage young people and get them more involved in the future of their beautiful island.

This year, one of the plans that stood out was Jade Every’s replanting plan for the Black Rocks harbor area on Saba. The vegetation in the area has been declining for years now and the problem has been on local agendas for just as long, but not much has been done about it, until now. Every presented a plan in which she emphasizes the use of native vegetation that is wind, drought and wind resistant. Besides that, she has also advocated the embellishment of the area at the same time, including the installation of new road signs, living roofs and green walls, and the importance of more efficient and more sustainable water management.

The basis for this article was originally published on www.antilliaansdagblad.com and others in August 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more