'Diaspora Dialogen 2023' in Europees Nederland

'Diaspora Dialogen 2023' in Europees Nederland

News Social Improvement

3 min.

Op dinsdag 10 oktober stond het welbekende Pakhuis De Zwijger in Amsterdam volledig in het teken van Caribisch Nederland, en dan met name van de Caribische diaspora in Europees Nederland. Middels een uitgebreid networking event wilde de Stichting WeConnect, een educatieve stichting die zich inzet voor meer en betere verbinding tussen Europees Nederland en de eiland van Caribisch Nederland, daar een beter inzicht krijgen in de ervaringen van Caribisch Nederlandse studenten en professionals, en hun band met de eilanden. Die bleek lang niet altijd even gemakkelijk te zijn, zeker vanwege de fysieke afstand tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland.

“Bou di Watapana”

Het event, dat liep van 20:00 uur tot 22:00 uur op 10 oktober, kreeg de naam “Bou di Watapana”, wat “Onder de Watapana” betekent. In het Papiamento is een “watapana” een andere naam voor een boom die ook wel dividivi genoemd wordt, naar de vrucht van de boom. Met name Aruba, Bonaire en Curaçao staan vol met watapana’s, die door lokale inwoners ook wel waaibomen worden genoemd, en daarom is ook gekozen voor de naam “Bou di Watapana”, als een knipoog naar de gemeenschappelijke roots die de leden van de Caribisch Nederlandse diaspora in Nederland met elkaar delen.

De bedoeling van het event was om Caribische jongeren in Nederland een platform te bieden waar ze over uiteenlopende onderwerpen konden praten. Op die manier hopen de initiatiefnemers hun eigen steentje bij te dragen aan het beter begrijpen en opbouwen van gemeenschappen, in dit geval dus de Caribisch Nederlandse gemeenschap in Europees Nederland. Het idee is dan ook om het “Diaspora Dialogen”-evenement volgend jaar opnieuw te organiseren voor de Caribisch Nederlandse diaspora in ons land. Heel veel met name jongere leden van deze diaspora voelen zich namelijk nog steeds heel betrokken bij hun gemeenschap, ook op hun eigen eiland, maar tegelijkertijd ook schuldig over hun afstand van “thuis”.

“Ze vinden dat ik veranderd ben”, vertelt Morishaw, mensenrechtenactivist en gespreksleider tijdens het debat, “Ze zeggen: b’a kambia of dat ik makamba ben geworden. Op mijn eiland ben ik de ander, maar in Nederland hoor ik er óók niet bij […] ‘Blijf maar weg’, is vaak de teneur”.

Studenten en young professionals

Voor vrijwel ieder land, maar zeker voor kleine en meer geïsoleerde eilanden als die van Caribisch Nederland, vormt de bevolking de belangrijkste grondstof. Om succes te boeken op welk vlak dan ook, of het nu gaat om economische productie, duurzaamheid of innovatie, heeft een land mensen nodig. De best mogelijke mensen zelfs, wat betreft opleiding, kennis en ervaring. Dat is waarom het zo belangrijk is voor kleine eilanden en economieën in ontwikkeling om de banden met hun respectievelijke diaspora te koesteren en te onderhouden. Leden van die diaspora kunnen dan namelijk, nadat ze bijvoorbeeld in Europees Nederland kennis en ervaring op hebben gedaan, terugkeren naar het eiland van hun roots om diezelfde kennis en ervaring daar toe te passen. Dat blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

“De eilanden zijn conservatief”, zegt panellid en D66-Kamerlid Jorien Wuite, die zelf een Sint-Maartense achtergrond heeft en in 2018 nog Minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport was op het eiland, “We scoren heel erg laag als het gaat om innovatie. Dat komt omdat we onze jeugd exporteren. We zouden ons meer moeten focussen op braingain in plaats van braindrain”.

Tijdens “Diaspora Dialogen 2023” kwamen, onder andere, jurist en onderzoeksjournalist Luis Anibal uit Aruba, Tweede Kamerlid Jorien Wuite van Sint-Maarten, kunstenaar, musicus en filmmaker Shakur Pelozo, en docent Tatiana Nicolaas uit Bonaire aan het woord.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

On October 10th, 2023, the networking event “Diaspora Dialogen” (“Diaspora Dialogues”) was organized in Amsterdam by the WeConnect Foundation and Pakhuis de Zwijger. The event focused on the Caribbean Dutch diaspora in the European Netherlands, with the aim of gaining insight into their experiences as students and young professionals, and their bond with the islands of the Caribbean Netherlands. Besides the braindrain challenge faced by the islands, the emigrated community members themselves sometimes feel guilty as well for being so far away from their islands, despite the fact that staying there is often far from the best option for their own personal development.

“The islands are conservative,” says panel member and D66 MP Jorien Wuite, who himself has a St. Martin background and was Minister of Education, Culture, Youth and Sport on the island in 2018, “We score very low when it is about innovation. That's because we export our youth. We should focus more on brain gain instead of brain drain”. Besides Wuite, the “Diaspora Dialogues” event also featured lawyer and investigative journalist Luis Anibal from Aruba, artist, musician and filmmaker Shakur Pelozo from Curaçao, and teacher Tatiana Nicolaas from Bonaire, among others.

The basis for this article was originally published on www.caribischnetwerk.ntr.nl and others in October 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more