Juridisch Loket voor Bonaire, Saba en Statia

Juridisch Loket voor Bonaire, Saba en Statia

News Social Improvement

2 min.

Eindelijk is het dat dan zo ver: Bonaire, Saba en Sint-Eustatius krijgen hun eigen Legal Desk, oftewel Juridisch Loket. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft laten weten dat er in 2024 werk gemaakt zal worden van het opzetten van minstens één locatie per eiland, waar lokale bewoners terecht kunnen voor gratis juridisch advies en juridische ondersteuning. Er was al langer sprake van een eigen Legal Desk voor elk van de eilanden van Caribisch Nederland, maar tot nu toe was het er in de praktijk nog niet van gekomen. De Juridische Loketten op de eilanden zullen ook worden bijgestaan door het Juridisch Loket in Europees Nederland.

Wat is het Juridisch Loket precies?

Het Juridisch Loket zoals dat al jaren bestaat in Europees Nederland is een instantie van de Rijksoverheid waar mensen met een laag inkomen en/of weinig vermogen terecht kunnen voor gratis juridisch advies in verband met uiteenlopende onderwerpen en rechtsgebieden. Zo beantwoorden de professionals van het Juridisch Loket vragen over, onder andere, arbeidsovereenkomsten, uitkeringen en consumentenzaken.

Tot nu toe hadden de bewoners van Caribisch Nederland nog niet de beschikking over een eigen fysiek Juridisch Loket waar zij terecht konden met hun juridische vragen. Aan die situatie moet in 2024 met de opzet van fysieke locaties op Bonaire, Saba en Statia een eind komen. Net als in Europees Nederland zullen ook deze nieuwe Juridische Loketten het doel hebben om inwoners te voorzien van betrouwbare informatie, begrijpelijk juridisch advies en hulp bij het begrijpen en afdwingen van hun rechten. Daarnaast zullen ze ook diensten aanbieden met betrekking tot de melding van discriminatie en het bekomen van juridische hulp bij ongelijke behandeling.

Geen inkomensgrens in Caribisch Nederland

Het Juridisch Loket in Europees Nederland hanteert een inkomensgrens van € 28.600 op jaarbasis voor alleenstaanden en € 40.400 voor getrouwde of samenwonende koppels die gebruik willen maken van de aangeboden diensten. Een dergelijke inkomensgrens zal volgens minister Weerwind in eerste instantie niet gehanteerd worden door de Juridische Loketten op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

“Het is de bedoeling dat het Juridisch Loket zo toegankelijk mogelijk is voor mensen en om bij zoveel mogelijk mensen bekend te zijn.”, aldus een woordvoerder van de minister, “Het leek daarom niet gepast om in deze beginfase inkomensdrempels op te leggen.”

De diensten van de Juridische Loketten op Bonaire, Saba en Statia zullen worden aangeboden in het Nederlands, Engels, Papiamentu en Spaans.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Bonaire, Saba and Statia are finally getting their own Legal Desks this year, with support from the Legal Desk in the European Netherlands. These Desks will provide residents of Bonaire, Sint Eustatius, and Saba with access to free legal assistance and advice. Minister Franc Weerwind for Legal Protection has announced the creation of at least one physical location on each of the islands of the Caribbean Netherlands, where local residents can go for reliable information, understandable legal advice, and assistance in understanding and enforcing their rights.

Contrary to the European Netherlands, where the Legal Desk works with income thresholds (€ 28.600 for singles or € 40.400 for married or co-habiting couples), there will be no such thresholds at the initial stages for the Legal Desks on Bonaire, Saba and Statia.

“The intention is for the Legal Desk to be as accessible as possible for people and to be known to as many people as possible”, says a spokesperson for minister Weerwind, “It therefore did not seem appropriate to impose income thresholds at this initial stage.”

The basis for this article was originally published on www.caribbeannetwork.ntr.nl and others in January 2024.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more