Verzin een naam voor de hydroponics farm op Saba!

Verzin een naam voor de hydroponics farm op Saba!

News Social Improvement

3 min.

Hydrocultuur of hydroponie (“hydroponics” in het Engels) vormt een belangrijk onderdeel van de reis van Caribisch Nederland naar een betere, duurzamere toekomst. Met hydrocultuur wordt verwezen naar een vorm van planten kweken in water waaraan de nodige voedingsstoffen zijn toegevoegd en waar geen aarde bij komt kijken. Voor eilanden als Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, waar (landbouw)grond beperkt is terwijl water in overvloed aanwezig is, is dit een ideale techniek om meer zelfvoorzienend te worden, op een innovatieve en ecologisch verantwoorde manier.

Dat is ook de reden waarom het hydroponics-project op Saba zo veel aandacht heeft getrokken sinds het begin van de activiteiten daar in december van vorig jaar. In 2021, toen ons Future Islands-platform net gelanceerd was, schreven we al een stuk over het ambitieuze project van Jim Garza bij Rendez-Vous Point op Saba, een van de interessantste en meest ambitieuze hydrocultuurprojecten van het hele Caribisch gebied, en de rol die het speelde tijdens World Water Day een jaar later. Nu, iets meer dan een jaar later, heeft het Openbaar Lichaam Saba een wedstrijd georganiseerd voor het vinden van een officiële naam voor het project en daar kan iedereen aan meedoen!

Socio-economische rol

Het hydrocultuur-project op Saba is sinds december 2023 operationeel, en begon destijds met het kweken van sla en microgroenten, oftewel groenten die je in het vroege stadium van de kiem en/of de jonge scheuten al kunt eten, zoals bijvoorbeeld radijs, tuinkers en citroenbasilicum. Binnenkort zal er ook begonnen worden met de kweek van tomaten, komkommers en andere gewassen. Met dit initiatief wordt het eiland minder afhankelijk van import en kan het gezonde producten van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs aanbieden.

Daarnaast heeft het project ook een belangrijke gemeenschappelijke rol. De manier waarop het gerund wordt, en de belangrijke rol die het kan spelen in het bekomen van een onafhankelijker en duurzamer Saba, onderstrepen het belang van het betrekken van het hele eiland bij het project. Het is ook om die reden dat het Openbaar Lichaam Saba workshops en bezoeken organiseert voor jongeren en andere geïnteresseerde mensen en partijen. Het organiseren van een wedstrijd voor de naamgeving van het project behoort ook tot deze doelstelling, want het OL wil op deze manier bewoners, gezinnen en bedrijven nog meer bij het project betrekken.

De regels

Het Bestuurscollege van Saba (Executive Council) zal een naam kiezen uit alle inzendingen. Daarvoor zal er een selectie gemaakt worden door een team van experts op het gebied van landbouw en communicatie. Er zijn ook mooie prijzen te winnen, waaronder gift vouchers en heerlijke lokale producten. Er zijn vanzelfsprekend wel enkele regels voor de wedstrijd, maar deze zijn verre van ingewikkeld:

  • 1 inzending per deelnemer.
  • Zet duidelijk je volledige naam, je geboortedatum en je contactgegevens bij je inzending.
  • De naam van het hydrocultuur-project moet originaliteit combineren met een betekenisvolle connectie met Saba.

Inzendingen kunnen worden opgestuurd naar info@sabagov.com. De deadline voor het inzenden van jouw eigen idee is bepaald op donderdag 1 februari om 17:00 uur lokale tijd!

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

The hydroponic project on Saba has been operational since December 2023, and started with cultivation of lettuce and microgreens. Soon the cultivation of tomatoes, cucumbers and other crops will start as well. Besides the important economic role of the project for the island of Saba, it also holds considerable social significance. The Public Entity Saba makes conscious efforts to emphasize its commitment to community inclusion, in the form of workshops and farm visits, and now the naming contest.

The rules are that there can only be 1 entry per applicant, and it should include your full name, date of birth and contact information. The proposed name should exhibit originality while establishing a meaningful connection with the characteristics of the island. All entries can be sent to info@sabagov.com and the deadline is set for Thursday, February 1st, at 17:00.

The basis for this article was originally published on www.sabagov.com and others in January 2024.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more