Grenzen met Venezuela na 4 jaar weer open

Grenzen met Venezuela na 4 jaar weer open

News Social Improvement

2 min.

Nog niet zo lang geleden schreven wij een artikel over de gemeenschapstuin op Saba en hoe deze een lokaal antwoord vormt op de prijzen van eten op het eiland. Net als op de andere eilanden lijden de inwoners van Saba onder enorm hoge prijzen voor groenten, fruit en andere voedingsmiddelen als gevolg van het feit dat vrijwel alles van ver geïmporteerd moet worden. Logischerwijs zijn de lokale overheden constant op zoek naar manieren om dergelijke prijsdruk te verlagen, maar dat valt niet mee voor relatief kleine en afgelegen eilanden als die in de Nederlandse Cariben. Het is dus niet zo vreemd dat de komende heropening van de grenzen tussen Caribisch Nederland en Venezuela met voorzichtige positiviteit wordt afgewacht. Na vier jaar gaan deze weer open en de hoop van politici in Den Haag en de Cariben is dat dit, onder andere, zal zorgen voor lagere prijzen van fruit, groenten en andere belangrijke middelen.

President Venezuela niet erkend

De gesloten grenzen tussen de ABC-eilanden en Venezuela zijn het resultaat van een politiek conflict dat ontstond in 2018, na de herverkiezing van Nicolás Maduro als president van Venezuela in mei van dat jaar. Het leek en lijkt erop dat er flink was gesjoemeld in aanloop naar de herverkiezing, waardoor heel wat landen besloten Maduro niet als president te erkennen. Nederland was één van die landen en door die positie in te nemen ging Venezuela op 19 februari 2019 over tot het formele sluiten van de grenzen met Caribisch Nederland.

Hierdoor werden de eilanden opgescheept met een aanzienlijk probleem, want dankzij de geografische ligging van Venezuela is het Zuid-Amerikaanse land een belangrijke handelspartner voor de afgelegen regio. Het sluiten van de grenzen begin 2019 was een grote shock voor de economieën binnen Caribisch Nederland en die werd alleen maar verergerd door de coronapandemie die een jaar later tot wereldwijde lockdowns zou leiden. De hoop is dat de komende heropening van de grenzen zal leiden tot verbeteringen op dit vlak, met name wat betreft de hoge prijzen van (gezond) eten op de eilanden.

“In één keer stegen de prijzen de pan uit omdat Curaçao groente en fruit andere landen moest halen”, vertelt Amerigo Thodé, namens coalitiepartij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) lid van de Staten van Curaçao, “Met de opening zullen fruit, groente en bouwmaterialen weer goedkoper worden. Daarmee gaat de economie ook weer aantrekken.”

Wat gaat er precies gebeuren en wanneer?

De heropening van de grenzen tussen Caribisch Nederland en Venezuela zal in stappen verlopen. Op maandag 3 april worden de lucht- en zeegrenzen tussen Curaçao en Venezuela geopend, terwijl Bonaire die dag begint met het openen van de zeegrens met het Zuid-Amerikaanse land. Voor Aruba gebeurt dat iets later, namelijk op maandag 1 mei. Het is nog niet duidelijk wanneer ook de luchtgrenzen tussen Bonairiaanse en Arubaanse luchtgrenzen met Venezuela open zullen gaan. Het oorspronkelijke voorstel voor heropening van de grenzen kwam van het Curaçaose kabinet, waarop de Venezolaanse Minister voor Buitenlandse Zaken Yván Gil positief reageerde. “Een beslissing die bijdraagt aan economische ontwikkeling, sociale interactie en het versterken van onze historische banden”, noemde hij het voorstel.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

After a period of roughly 4 years, the governments of the Caribbean Netherlands and Venezuela have announced a reopening of their borders. The Latin American nation had closed them in February 2019 after the Netherlands was one of the many countries in the world that did not recognize the re-election of Nicolás Maduro in 2018. Reasons included indications of an unfair elections process and abundant election fraud. The closing of the borders caused prices of food and other consumer goods in the Caribbean Netherlands to soar though, as much of the region’s import came from Venezuela. Now that all involved governments have announced steps to reopen the air and maritime borders again in April, local politicians hope that this will at least help to lower the current prices for products like fruit, vegetables and building materials on the islands of the Dutch Caribbean.

The basis for this article was originally published on www.caribischnetwerk.ntr.nl and others in March 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more