DCHA werkt aan betere zorg inwoners Caribisch Nederland

DCHA werkt aan betere zorg inwoners Caribisch Nederland

News Smart WorkPlace

4 min.

In februari 2021, midden in de wereldwijde coronapandemie, werd de oprichting van de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA) geformaliseerd. De nieuwe samenwerking tussen de verschillende ziekenhuisinstellingen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten werd destijds ondertekend door Danguillaume Oduber (Minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport van Aruba), Zita Jesus Leito (Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur van Curaçao), Richard Panneflek (Minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeidzaken van Sint Maarten), en Paul Blokhuis (Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), in de eerste plaats ter coördinatie van de coronamaatregelen. Ondertussen ligt die drastische periode alweer even achter ons, maar dat betekent niet dat daarmee ook het nut en de werkzaamheden van de DCHA wegvielen. Integendeel, zelfs.

Algehele verbetering van de zorg

Als kleine en afgelegen stukjes land hebben de eilanden van Caribisch Nederland te maken met een hele reeks aan uitdagingen, van klimaatverandering en natuurgeweld tot logistieke moeilijkheden en gebrekkige zelfvoorzienendheid. Ook de zorg op de eilanden vormt een complex vraagstuk op verschillende vlakken, zoals kennis, personeel en logistiek. Sinds de COVID-19-pandemie is de DCHA uitgegroeid tot een erkend overlegorgaan dat het verbeteren van de zorg voor alle inwoners van de eilanden als doelstelling heeft. Zij focust daarbij, onder meer, op het opstellen van een gemeenschappelijk opleidingsplan voor medisch personeel, zoals artsen, verpleegkundigen en paramedici. Gezien de vele barrières tussen wetgevingen van de eilanden die momenteel nog bestaan, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Vorige maand vond het vijfde overleg van de Dutch Caribbean Hospital Alliance plaats, het zogenaamde Bestuurlijk Vierlanden Overleg, op Curaçao. Naast de Zorgministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten waren daar ook Staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen en verschillende ziekenhuisdirecties, vertegenwoordigers van zorgverzekeraars en topambtenaren bij aanwezig. Verschillende onderwerpen in verband met de zorg passeerden de revue.

Opleiding en inzet medisch personeel

Een van de belangrijkste punten van het overleg was de opleiding en inzetbaarheid van medisch personeel in de regio. Zo moet het gemakkelijker worden om personeel te verplaatsen, zodat patiënten niet verplaatst hoeven te worden, en om niet-BIG-geregistreerde specialisten (BIG = Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) aan te nemen. Daarnaast beschouwt de DCHA het investeren in landskinderen om in de lokale gezondheidszorg te werken als een absolute noodzaak om te kunnen voldoen aan de specifieke behoeften van de verschillende eilanden.

Gemeenschappelijk inkoop

“Als belangrijk speerpunt wordt door ons de gemeenschappelijke inkoop met betrekking tot geneesmiddelen gezien”, aldus de Dutch Caribbean Hospital Alliance, “Tijdens het overleg is afgesproken dat er voor het einde van dit jaar op overheidsniveau afspraken moeten zijn gemaakt hoe we komen tot een gelijke toegang en uniformering binnen het Koninkrijk van alle geneesmiddelen, inclusief de eigen bereidingen en opiaten”.

Vereenvoudiging van wet- en regelgeving

Iets eerder haalden we al aan hoe de huidige wet- en regelgevingen op de verschillende eilanden bijdraagt aan de complexiteit van het zorgvraagstuk in de regio. Daarom wil de DCHA werken aan een vereenvoudiging van die wetten en regels, teneinde de logistiek van medicatie sneller, simpeler en goedkoper te maken.

Gestroomlijnd datamanagement

Ter ondersteuning van haar doelstellingen streeft de DCHA samen met de lokale zorgverzekeraars ook naar een eenduidige registratie, dataverzameling en datamanagement voor alle eilanden. “Om daaruit volgend zoveel mogelijk zorg binnen de eilanden te laten plaatsvinden”, legt de DCHA uit, “En om een goed prijsvergelijk, businessmodel en concurrentie met de uitzendingen die nu nog naar Colombia plaatsvinden aan te kunnen gaan”.

Op dit vlak is recent een grote stap in de goede richting gezet. De opzet van het gloednieuwe elektronische patiëntendossier, genaamd EPD/ZIS/EHR, laat zorgprofessionals toe om medische gegevens van patiënten op te slaan en te verwerken. Investeringen in ICT, cybersecurity en de uitwisseling van data wordt dan ook gezien als dé prioriteit voor een duurzaam behoud van de gezondheidszorg op de eilanden.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

The Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA) was founded in February 2021, at the height of the worldwide COVID-19 pandemic, with the goal of coordinating the corona measures at the time. Now that the pandemic is largely behind us though, the organization is still more than active in the region, having transformed into a champion for the improvement of hospital care on the islands. In June, the fifth Bestuurlijk Vierlanden Overleg (roughly translated at Administrative Four-Country Meeting) took place on Curaçao. During that meeting, high representatives of the involved islands, the central Dutch government and health insurers talked about how to improve local medical specialist care in the future and how to coordinate the quality and availability of such care. As far as the DCHA is concerned, the best possible medical care on the islands can only be achieved through solid cooperation between the Kingdom’s countries and the various strategic partners.

The basis for this article was originally published in the Antilliaans Dagblad in July 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Carnaval efficiënter dan ooit dankzij digitale innovatie

Carnaval efficiënter dan ooit dankzij digitale innovatie

2 min.

Het zal je niet ontgaan zijn (hopen we tenminste!) dat Curaçao de afgelopen weken in het teken heeft gestaan van ...

Read more

BSN en log-in voor digitale overheidsdiensten Caribbean

BSN en log-in voor digitale overheidsdiensten Caribbean

2 min.

Het heeft even geduurd, maar het lijkt nu eindelijk te gaan gebeuren. Aan het eind van 2023 heeft de Nederlandse ministerraad ...

Read more

Digitale economie inzet van National Alliance

Digitale economie inzet van National Alliance

2 min.

Bij Future Islands zetten we ons in voor het heden en de toekomst van Caribisch Nederland, en voor het zo efficiënt ...

Read more

Nog 8 dagen tot SMILE 2023 op Sint Maarten

Nog 8 dagen tot SMILE 2023 op Sint Maarten

2 min.

Heb je al wel eens gehoord van het St. Maarten Innovation, Initiatives & Industries Link-Up Event 2023, simpelweg afgekort ...

Read more