BSN en log-in voor digitale overheidsdiensten Caribbean

BSN en log-in voor digitale overheidsdiensten Caribbean

News Smart WorkPlace

2 min.

Het heeft even geduurd, maar het lijkt nu eindelijk te gaan gebeuren. Aan het eind van 2023 heeft de Nederlandse ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel van Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, met betrekking tot de invoering van het BSN (Burgerservicenummer) en eigen inlogmiddelen van de digitale overheid voor de eilanden van Caribisch Nederland. Begin vorig jaar werd er op dit vlak al een doorbraak gerealiseerd door het mogelijk te maken voor studenten uit de regio om een BSN aan te vragen vóórdat ze in Europees Nederland aankomen.

Wat is het BSN en waarvoor is het nodig?

BSN staat voor “Burgerservicenummer”, het persoonsnummer waarmee iedere bewoner van Nederland staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit 8- of 9-cijferige nummer is de basis voor alle contact met de Nederlandse overheid, onder andere voor zaken als zorg en de belastingen. Het betreffende wetsvoorstel van staatssecretaris Van Huffelen zorgt ervoor dat alle in de bevolkingsadministratie geregistreerde inwoners van Bonaire, Saba en Sint Eustatius zo’n nummer krijgen. Zo krijgt iedere inwoner van Caribisch Nederland een uniek persoonsnummer waarmee ze zich bij (digitale) overheidsorganisaties kunnen identificeren.

Volledige toegang tot digitale overheid

De invoering van het Burgerservicenummer en inlogmiddelen van de digitale overheid vormt een hele praktische stap voorwaarts voor Caribisch Nederland. Het maakt het namelijk wettelijk mogelijk voor de bewoners om toegang te krijgen tot alle inlogmiddelen van de digitale overheid, zoals eHerkenning en DigiD. Dat is geen overbodige luxe voor de eilanden, verre van zelfs, gezien de fysieke afstand die er bestaat tussen de inwoners van Caribisch Nederland en de meeste Nederlandse overheidsdiensten. In andere woorden, het wetsvoorstel in kwestie moet er dus voor zorgen dat Nederlandse overheidsdiensten voor inwoners van Bonaire, Saba en Statia vele malen toegankelijker worden, met als doel om de digitale overheid en daarmee de Caribisch Nederlandse samenleving als geheel te versterken. De verwachting is dat het voorstel ergens in de komende maanden nog voorgelegd wordt aan de Tweede Kamer.

“Het beschikken over een uniek en persoonsgebonden nummer, zoals het Burgerservicenummer gaat het leven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba gemakkelijker maken”, zegt staatssecretaris Van Huffelen over de waarde van het wetsvoorstel.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

The Council of Ministers, on the proposal of State Secretary Van Huffelen (Kingdom Relations and Digitalisation), has endorsed the bill to introduce the Citizen Service Number (BSN) and digital government login tools in Bonaire, St. Eustatius, and Saba. This is what the Dutch government announced on December 22nd, 2023. The goal of the bill is to make it legally possible for registered residents and entrepreneurs from the islands to gain access to the digital government login tools in the European Netherlands. This move is aimed at gradually making government services on the islands more digital and more importantly, more accessible.

“Having a unique and personal number, such as the Citizen Service Number, is going to make life easier on Bonaire, St. Eustatius, and Saba”, says Alexandra van Huffelen, State Secretary for Kingdom Relations and Digitalization.

The basis for this article was originally published on www.rijksoverheid.nl  and others in December 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Carnaval efficiënter dan ooit dankzij digitale innovatie

Carnaval efficiënter dan ooit dankzij digitale innovatie

2 min.

Het zal je niet ontgaan zijn (hopen we tenminste!) dat Curaçao de afgelopen weken in het teken heeft gestaan van ...

Read more

Digitale economie inzet van National Alliance

Digitale economie inzet van National Alliance

2 min.

Bij Future Islands zetten we ons in voor het heden en de toekomst van Caribisch Nederland, en voor het zo efficiënt ...

Read more

Nog 8 dagen tot SMILE 2023 op Sint Maarten

Nog 8 dagen tot SMILE 2023 op Sint Maarten

2 min.

Heb je al wel eens gehoord van het St. Maarten Innovation, Initiatives & Industries Link-Up Event 2023, simpelweg afgekort ...

Read more

Masterclasses voor werkzoekenden

Masterclasses voor werkzoekenden

2 min.

Begin juli heeft Progressional People Caribbean (PPC), een consultancybedrijf op het gebied van Human Resources, vier masterclasses ...

Read more