Saba en Statia schroeven bescherming koraalriffen op

Saba en Statia schroeven bescherming koraalriffen op

News Social Improvement

3 min.

Bij Future Islands hebben we al vaker aandacht gegeven aan het belang van grote en gezonde koraalriffen voor de eilanden in Caribisch Nederland. Zo schreven we recent nog een artikel over de eerste Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) die van 10 tot 12 mei 2023 werd georganiseerd op Aruba, waarbij ook het essentiële belang van koraalriffen in de regio aan bod kwam. De bescherming en restoratie van koraalriffen is nodig voor belangrijke zaken als het behoud van mariene biodiversiteit en het tegengaan van erosie, bijvoorbeeld. Daarom hebben Saba en Sint-Eustatius eerder dit jaar het "Healthy and Resilient Marine and Coastal Ecosystems Through Reforestation of St Eustatius and Saba"-project aangekondigd, vrij vertaald als het "Herbebossing op St Eustatius en Saba voor Gezonde en Veerkrachtige Mariene en Kustecosystemen"-project.

Wat houdt het project precies in?

Het “Healthy and Resilient Marine and Coastal Ecosystems Through Reforestation of St Eustatius and Saba”-project is een project dat mogelijk is gemaakt dankzij € 722.165 van de Europese Unie. Het vormt onderdeel van het 11th European Development Fund-programma, een steunpakket ter waarde van in totaal € 30,5 miljard voor landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Caribisch Nederland komt daarvoor in aanmerking via het Resilience, Sustainable Energy and Marine Biodiversity Programme, simpelweg afgekort als RESEMBID. Dat is hetzelfde programma waar Green Phenix, de organisatie van onze eigen Future Guide Sabine Berendse, mee samenwerkt voor verschillende projecten en initiatieven, waaronder het recent uitgevoerde onderzoek naar plasticvervuiling in Caribisch Nederland.

Als gevolg van de grote toename van de bovengrondse waterstromen tijdens hevige regenval, in combinatie met de geringe hoeveelheid vegetatie op de eilanden, zijn de ecosystemen van koraalriffen nabij de kust ernstig aangetast”, vertelt Anthony Reid, directeur Economie, Natuur, Milieu en Infrastructuur (ENI) van Statia, “Als reactie op deze impact wil dit project het vermogen van de regeringen en nationale parkenstichtingen op beide eilanden vergroten om te reageren op de behoeften van het mariene milieu door middel van herbebossing. Dit zal de ecosysteemdiensten, de biodiversiteit en de economische veerkracht van Statia en Saba verbeteren”.

Partners

Bij projecten als het “Healthy and Resilient Marine and Coastal Ecosystems Through Reforestation of St Eustatius and Saba”-project zijn locale partners van essential belang. In het specifieke geval van dit project wordt aan die voorwaarde voldaan. Voor Saba zijn de lokale overheid en de Saba Conservation Foundation (SCF) erbij betrokken, terwijl dat op Statia geldt voor de St Eustatius National Parks Foundation (STENAPA). Deze laatste voert de implementatie van het project uit in naam van de lokale overheid, nadat beide partijen kortgeleden een zogenaamd Memorandum of Understanding (MOU) ondertekenden.

Beide eilanden zullen kennis en ervaring met elkaar gaan delen, terwijl ze elkaar ook gaan helpen met de uitvoering van het project. Zo zullen er op Statia, bijvoorbeeld, planten worden gekweekt voor Saba, terwijl Saba zelf de nodige infrastructuurwerken uitvoert. Een ander voorbeeld is het trainen van imkers op Saba door ervaren imkers uit Statia.

“De teams van STENAPA en SCF kijken ernaar uit om onze plantinspanningen voort te zetten, te verbeteren en uit te breiden door gebruik te maken van de ervaring en kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan”, zegt Erik Bowman, directeur bij STENAPA, “Door met de overheid en met elkaar samen te werken om erosie rond Statia en Saba te verminderen, kunnen onze riffen worden beschermd, wat ten goede komt aan vissers, duikers en iedereen die waarde hecht aan het waardevolle mariene milieu van onze eilanden. Het vergroten van de biodiversiteit - vooral van bestuivers, zoals bijen - zal niet alleen de natuur van Statia en Saba ten goede komen, maar ook onze landbouwsectoren helpen en bijdragen aan het verbeteren van de voedselzekerheid en de orkaanbestendigheid van onze eilanden”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Two islands in the Caribbean Netherlands, Saba and Statia, have announced a major environmental project aimed at reducing erosion and safeguarding endangered reefs in the region. As part of the “Healthy and Resilient Marine and Coastal Ecosystems Through Reforestation of St Eustatius and Saba” project, the two tiny nations will focus on reforestation of areas that over the years have been stripped of vegetation due to land erosion. The project will be implemented by the St Eustatius National Parks Foundation (STENAPA) in name of the Statian government, and by the Saban government and the Saba Conservation Foundation (SCF) on Saba. It forms part of RESEMBID, the Resilience, Sustainable Energy and Marine Biodoversity Programme funded by the European Union. As part of this program, the “Healthy and Resilient Marine and Coastal Ecosystems Throught Reforestation of St Eustatius and Saba” has received € 722.165 worth of funding.

The basis for this article was originally published on www.stvincenttimes.com and others in June 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more