Oudejaarsconferentie 2023 op Curaçao

Oudejaarsconferentie 2023 op Curaçao

News Social Improvement

4 min.

Op vrijdag 15 december werd de Eindejaarsconferentie 2023 samen met de uitreiking van de prestigieuze Caribbean Change Award 5.0 georganiseerd op Curaçao. Informatieve presentaties, fascinerende sprekers en boeiende discussies; het evenement, dat zich focuste op de toekomst van Curaçao, had het allemaal. Ook Future Islands was goed vertegenwoordigd en daar zijn we vanzelfsprekend trots op, want onder andere onze eigen community manager Els Steenhagen (medeoprichter van Hoek & Steen Legal) en een van onze nieuwste Future Guides, Miguel Goede (oprichter van University of Governance 5.0) waren van de partij als respectievelijk panellid en spreker, dus bij deze een korte recap van de hoogtepunten van de Eindejaarsconferentie 2023.

Uitdagingen vandaag en in de toekomst

Het programma van de Eindejaarsconferentie 2023 draaide rond “Vision Curaçao 2030”, een constant evoluerend document waarin de toekomstvisie voor Curaçao als “best practice island” in de Cariben op het gebied van beleid, klimaatverandering, gezondheidszorg, community, wetenschap en innovatie en fintech (financial technology) uiteen wordt gezet. Dit document, dat werd opgesteld door Miguel Goede en verschillende waardevolle specialisten, werd gepresenteerd tijdens de conferentie, waarna een serie discussies volgde met prominente panelleden, waaronder Jurgen Arvelo (directeur bij Medical Supplies Curaçao), Ivan Kuster (CEO bij Uplifting BV) en zoals eerder vermeld, Els Steenhagen.

Daarbij kwam een uitgebreid en gevarieerd aantal belangrijke onderwerpen aan bod, gaande van politiek en governance tot democratie en bredere wereldwijde kwesties die ook invloed op Curaçao (kunnen) hebben, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering en politieke verkiezingen. Of, zoals Miguel Goede het zelf treffend samenvatte, “Een evenement dat een inspirerende blik wierp op de uitdagingen die ons dagelijks leven beïnvloeden en de toekomst van Curaçao vormgeven”.

Prominente trends

Volgens Goede zijn er de afgelopen jaren verschillende trends op de voorgrond getreden in relatie tot het pad van Curaçao richting 2030. Zo haalt hij, bijvoorbeeld, het belang van mentaliteit bij het sturen van maatschappelijke initiatieven aan. Dat komt, onder meer, terug in de vele initiatieven die worden opgezet waarbij het belang van veerkracht centraal staat, zowel sociaal als economisch en op het vlak van milieubewustzijn.

Er was ook aandacht voor ontwikkelingen op het gebied van governance, oftewel bestuur, en overheid. Onderwerpen als belastinghervormingen, digitalisering en internationale samenwerkingsverbanden kwamen daarbij aan bod. “De heropening van de grenzen met Venezuela markeert een cruciale stap in het bevorderen van economische, sociale en familiale verbindingen”, zegt Goede hier bijvoorbeeld over.

Zoals eerder vermeld, zowel in dit artikel zelf als in heel wat andere artikels die wij de afgelopen jaren publiceerden, speelt klimaatverandering een belangrijke rol in het plannen van en voor de toekomst van Curaçao en de andere eilanden in de regio. Op dit vlak werd de huidige lokale toewijding gecomplimenteerd, in de vorm van vermeldingen van projecten als het Climate Change Platform en de samenwerking tussen Curaçao en Steamboat Fuels, dat een faciliteit uitbaat op het eiland waar duurzame diesel wordt geproduceerd.

Ook de lokale gezondheidszorg en de staat van het lokale onderwijs kwamen aan bod tijdens de Eindejaarsconferentie 2023. Met name een overkoepelend overheidsbeleid werd besproken als oplossing voor een gezondheidszorg die nog steeds voor enorme uitdagingen staat, waaronder de stijgende HIV-cijfers. Wat betreft onderwijs werd er over de zogenaamde Educatieve Renaissance gediscussieerd, met een belangrijke rol voor samenwerkingen met bedrijven en organisaties uit Europees Nederland. “Samenvattend navigeert Curaçao door een complex landschap, waarbij uitdagingen worden gebalanceerd met transformerende initiatieven, veerkracht moet worden getoond en een toekomst gekenmerkt wordt door innovatie, duurzaamheid en gemeenschapsversterking”, aldus econoom Runy Calmera, die ook deel uitmaakte van het panel tijdens de Eindejaarsconferentie 2023.

Curaçao Clean Up en Kunuku Man vallen in de prijzen

Alhoewel de presentaties boeiend waren en de discussies geanimeerd, was de uitreiking van de Caribbean Change Award 5.0 toch het moment waarop iedereen wachtte. In het verleden mochten prachtige initiatieven en projecten als Kaya Kaya (het bekende culturele festival van Otrobanda), de Fundashon Bon Intenshon en Ride for the Roses (evenementen ter ondersteuning van kankeronderzoek op Curaçao) deze award al ontvangen, en dit jaar was het de beurt aan Curaçao Clean Up en de alombekende Kunuku Man.

Curaçao Clean Up werd in het zonnetje gezet voor hun inzet voor een schoner eiland. De stichting richt zich niet alleen op het verzamelen van zwerfvuil en het sluiten van illegale afvalsites, maar ook op het informeren over duurzaamheid en het vergroten van het bewustzijn hierover. Zo was de organisatie vorig jaar nog de grote roerganger tijdens World Cleanup Day, toen ze maar liefst 3.400 lokale vrijwilligers op wisten te trommelen om overal op het eiland schoon te maken.

De Kunuku Man ontving een nominatie voor vergelijkbare redenen. Naast het opruimen en schoon houden van Curaçao door middel van regelmatige schoonmaakacties, focust de Kunuku Man zich ook op het onderwijzen van de lokale bevolking met betrekking tot het belang van afvalverwerking. Iedere week kiest de organisatie een andere locatie om schoon te maken, gaande van openbare stranden en wegen tot hele buurten. In andere woorden, opnieuw een dik verdiende winnaar van de Caribbean Change Award 5.0.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

On Friday, December 15th, the Oudejaarsconferentie 2023 (New Year’s Conference 2023) took place on Curaçao. A range of renowned speakers, including our very own Community Manager Els Steenhagen (founder of Hoek & Steen Legal) and our newest Future Guide, Miguel Goede (founder of University of Governance 5.0), led a series of discussions on a wide variety of topics connected to the future of Curaçao. From governance, climate change and healthcare to community, science and innovation and fintech; It was all discussed during a fascinating conference that started with a presentation by Miguel Goede and his living document "Vision Curaçao 2030".

The highlight of the day was the presentation of the prestigious Caribbean Change Award 5.0. In the past, wonderful initiatives and projects such as Kaya Kaya (the famous cultural festival of Otrobanda), the Fundashon Bon Intenshon, and Ride for the Roses (events to support cancer research on Curaçao) have already received this award, and this year, the spotlight was shared by Curaçao Clean Up and the well-known Kunuku Man.

The basis for this article was originally published on www.curacao.nu and others in December 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more