Vanaf 2024 Koninkrijksbeurs voor 120 studenten per jaar

Vanaf 2024 Koninkrijksbeurs voor 120 studenten per jaar

News Social Improvement

3 min.

Vorige maand schreven we nog een artikel over het “Bou di Watapana” event dat op 10 oktober werd georganiseerd in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Dit networking event van de Stichting WeConnect, die zich inzet voor meer en betere verbinding tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland, vormde onderdeel van de “Diaspora Dialogen 2023”. Een van de discussiepunten tijdens het evenement was het belang van opleiding voor de leden van de lokale gemeenschappen op de eilanden. Onder meer om die reden is het essentieel voor kleine eilanden en economieën in ontwikkeling om de banden met hun respectievelijke diaspora te koesteren en te onderhouden.

Aangezien de mogelijkheden tot gespecialiseerde verdere (hogere) opleiding op de eilanden van Caribisch Nederland zelf relatief beperkt zijn, moeten lokale studenten vaak uitwijken naar het buitenland om de benodigde kennis en ervaring op te doen. Logischerwijs is Europees Nederland in dat opzicht een interessante optie. Ideaal gezien gaan jonge mensen uit het Caribische deel van het Koninkrijk voor een opleiding en mogelijk het opdoen van werkervaring naar Europees Nederland, waarna ze met die kennis en ervaring op zak teruggaan naar de eilanden om deze daar op een betekenisvolle manier toe te passen. Om deze ontwikkeling aan te moedigen stelt de Nederlandse overheid vanaf 2024 een zogenaamde Koninkrijksbeurs ter beschikking, waarmee jaarlijks een 120-tal studenten van binnen het Koninkrijk kan gaan studeren.

Koninkrijksbeurs ter ondersteuning van studie

De focus van de Koninkrijksbeurs ligt op de eerste stap in het proces van opleiding van jonge mensen in heel het Koninkrijk. In veel gevallen is het namelijk financieel gezien simpelweg niet mogelijk voor mensen uit Caribisch Nederland om naar Europees Nederland te komen om te studeren, of om zelfs maar studietrajecten te verkennen. Met behulp van de beurs kan dit obstakel in ieder geval gedeeltelijk verholpen worden. De Koninkrijksbeurs is in principe beschikbaar voor studenten van het gehele Koninkrijk der Nederlanden, al zal deze in praktijk vooral gebruikt worden door Caribische studenten.

“De Koninkrijksbeurs is een nieuw mobiliteitsprogramma voor alle studenten binnen het Koninkrijk:  MBO, HBO en WO”, schrijft de Rijksoverheid op haar eigen website, “Het programma moet de kortdurende uitwisseling van studenten binnen de landen van het Koninkrijk vergroten. Dus bijvoorbeeld een student die vanuit Nederland naar University of Curaçao Dr. Moises Da Costa Gomez (UoC) gaat, of een Arubaanse student die in Nederland stage gaat lopen. Het is een verrijking van hun studieloopbaan en biedt met name Caribische studenten de mogelijkheid om met financiële ondersteuning eerst uit te proberen of studeren in Nederland bij hen past vóór de keuze voor een volledige opleiding.”

Slagingskans in vervolgonderwijs vergroten

Uit recent onderzoek van de Rijksoverheid zelf is gebleken dat studie-uitval onder studenten met een vooropleiding in Caribisch Nederland aanzienlijk hoger is dan onder studenten met een vooropleiding in Europees Nederland. Dat zou, onder meer, komen doordat Caribische studenten veel sneller te maken krijgen met obstakels. Zo is de stap van Caribisch Nederland naar Europees Nederland alleen al heel groot, en daarnaast zijn dingen als het vinden van een woning en het bekomen van een burgerservicenummer (BSN) in de praktijk een stuk moeilijker dan we graag zouden willen. Het doel van de Koninkrijksbeurs is dan ook om uitval en teleurstellingen te voorkomen als er direct voor een volledige vervolgopleiding zou worden gekozen. Daarmee moet het initiatief bijdragen aan het studiesucces en de kansengelijkheid van Caribische studenten.

“Het was erg inspirerend om onlangs de eerste studenten met een Koninkrijksbeurs te kunnen ontmoeten”, vertelt minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, “De introductie van deze beurs is een belangrijke en concrete stap naar meer perspectief, studiesucces en kansengelijkheid voor Caribische studenten. Met dit uitwisselingsprogramma maken we gebruik van de kracht van de vier landen van het Koninkrijk.”

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

From next academic year, around 120 students per year can go on an exchange or internship within the Kingdom with the so-called Kingdom Scholarship (“Koninkrijksbeurs” in Dutch). This is a new mobility program for all students within the Kingdom, intended to increase short-term student exchanges. While the Scholarships are available for all students within the Kingdom of the Netherlands, the focus will mainly be on students from the Caribbean Netherlands, as they are often faced with considerable challenges when deciding to study in the European Netherlands, including difficulties to find housing and to get a BSN (burgerservicenummer or citizen service number).

“It was very inspiring to recently meet the first students with a Kingdom Scholarship”, says Minister Robbert Dijkgraaf of Education, Culture and Science, “The introduction of this scholarship is an important and concrete step towards more perspective, study success and equal opportunities for Caribbean students. With this exchange program we use the strength of the four countries of the Kingdom.”

The basis for this article was originally published on www.rijksoverheid.nl and others in November 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

ROB: 'Klachten BES-eilanden over bureaucratie terecht'

2 min.

Het is al langer een bekend verhaal: de ingewikkelde en vaak langdurige processen waar de bijzondere gemeenten van het Caribische ...

Read more

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

Interview met Lara Melkert (Club17 Curaçao)

9 min.

“Bottom-up and leave no one behind” Zeker als je de afgelopen jaren wel vaker onze website hebt bezocht om ...

Read more

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

Saba en Statia krijgen samen € 15 miljoen via Regiodeals

3 min.

Voor Saba en Sint-Eustatius was het uitkijken naar afgelopen vrijdag (gisteren) 9 februari, omdat het Nederlandse ministerie ...

Read more

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

The Schepel Foundation viert 8ste verjaardag!

2 min.

Zeker de mensen die regelmatig het nieuws en de ontwikkelingen bij Future Islands bijhouden zullen bekend zijn met The Schepel ...

Read more