Saba loopt voor op klimaatneutraliteit

Saba loopt voor op klimaatneutraliteit

News Sustainable Energy

3 min.

Duurzame energie is een van de kernonderwerpen waar wij ons bij Future Islands op focussen. Dat merk je ook direct wanneer je ziet welke artikels wij de afgelopen maanden allemaal gepubliceerd hebben. We schreven al over verschillende duurzame energieprojecten waar momenteel aan wordt gewerkt in Caribisch Nederland, zoals de constructie van het grootste zonnepark in de regio aan de westkust van Bonaire, terwijl we afgelopen zomer natuurlijk ook onze allereerste eigen webinar 'Opportunities to make the Caribbean more sustainable' organiseerden. Ook hebben we al verschillende keren aandacht besteed aan de veelbelovende ontwikkelingen rondom duurzame energie op Saba, onder meer als onderdeel van de Saba Energy Sector Strategy 2020-2025, en met goede reden. Eind vorige maand berichtte verschillende media, waaronder het NRC, namelijk dat Saba op dit moment aanzienlijk voorloopt op het klimaatdoel van het Koninkrijk der Nederlanden om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Saba snelt richting klimaatneutraliteit

In een notendop houdt het Nederlandse klimaatdoel voor de komende decennia in dat het volledige Koninkrijk tegen 2030 55% minder broeikasgassen moet uitstoten (vergeleken met de metingen uit 1990) en dat we tegen 2050 volledig klimaatneutraal dienen te zijn. Dat betekent dat Nederland als geheel niet méér broeikasgas uitstoot dan dat er vastgelegd wordt. Een netto-uitstoot van nul, dus. Het prachtige eilandje Saba in Caribisch Nederland is met haar 1.900 inwoners hard op weg om die doelstellingen ruim voortijds te behalen.

“We voorzien inmiddels in 63 procent van onze eigen elektriciteitsbehoefte”, vertelt Mark Zagers, Chief Financial Officer bij de Saba Electric Company, een nutsbedrijf dat eigendom is van de Publieke Entiteit Saba, “Alleen ’s nachts draaien de dieselgeneratoren nog, zestien uur per dag hebben we zonne-energie. In 2025 zullen we op 90 procent duurzame energie zitten”.

Wereldwijde showcase op gebied van duurzame energie

Begin vorig jaar schreven wij over de subsidie van € 4,1 miljoen die door de Europese Unie (en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) was vrijgemaakt voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen op Saba. Dat geld was bedoeld voor de aanleg van zowel een zonnepark als een windpark op het eiland, en met name het zonnepark heeft al veel vooruitgang geboekt. Ondertussen zijn er al zo’n 5.600 zonnepanelen geplaatst en dat was niet zomaar een klus. Gezien de steeds krachtigere orkanen die steeds vaker door de regio razen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering, moest het zonnepanelenveld aan de Juancho Yrausquin Boulevard “orkaan-proof” gebouwd worden, inclusief palen die meters diep de grond in zijn geslagen.

“Ik zie een enorme om de BES-eilanden een soort showcase voor de rest van de wereld te laten zijn voor hoe je ook bij kleine eilanden de stap naar klimaatneutraal kunt maken”, vertelde Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten in februari van vorig jaar tijdens een debat met de Tweede Kamer over de klimaatplannen van het kabinet Rutte IV, “Als we het op Bonaire, Saba en Statia kunnen laten zien, dan kunnen we ook heel veel kwetsbare eilandstaten helpen”. Die ambities lijken op Saba dus de goede kant op te gaan.

Zelfvoorziening als uitgangspunt

Alhoewel vanuit Europees Nederland voornamelijk over klimaatneutraliteit gesproken wordt, geldt voor de lokale bevolking op Saba ook nog een ander cruciaal belang wat betreft de ontwikkeling van duurzame energiebronnen op het eiland. Duurzame energie maakt Saba namelijk meer zelfvoorzienend, waardoor de locals steeds minder overgeleverd zijn aan dure import en de volatiliteit van de wereldeconomie. Om je een idee daarvan te geven: tussen 2020 en 2022 ging de prijs van diesel op het eiland met maar liefst 225% omhoog, zonder dat er werkelijk een alternatief voor het importeren van diesel bestond op Saba.

“Dankzij de zonnepanelen zijn ze in elk geval niet nog verder omhooggeschoten”, legt David Leonce, CEO van de Saba Electric Company, uit, “Nu gaat energiezuinigheid een rol spelen. Het verminderen van fossiele energie is één. We hopen dat mensen hun wasmachine overdag gaan aanzetten, als er een energieoverschot is en niet ’s nachts als de generatoren aan moeten”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

While the Kingdom of the Netherlands has the ambition to reduce its CO² emissions by 55% by 2030 (compared to 1990) and to be entirely climate neutral by 2050, the island of Saba in the Caribbean Netherlands is well on the way to achieving these goals considerably earlier. Thanks to local willingness, and Dutch and European subsidies, the tiny island nation is currently already getting 63% of its total energy needs from renewable sources, solar mainly, and that’s not all. By their own estimate, the island should be running on renewable energy almost entirely (90%) by 2025. The brand-new solar park next to the Juancho E. Yrausquin Airport has played and will continue to play a major role in these positive developments, as the island of Saba is showing why Rob Jetten (Dutch Minister for Climate and Energy Policy) wants to turn the Caribbean Netherlands into an international showcase for sustainable economics.

The basis for this article was originally published on www.nrc.nl and others in February 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch ...

Read more

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen ...

Read more