Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

News Sustainable Energy

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen energie is een essentieel onderdeel van de wens om meer zelfvoorzienend te worden. Gezien het belang van de natuur op de eilanden, zowel voor de lokale gemeenschappen als voor het toerisme dat één van de grote economische drijfveren van de regio is, is duurzaam geproduceerde energie een ideaal objectief. Zeker ook omdat de relatief kleine en afgelegen eilanden van Caribisch Nederland verschillende bronnen van duurzame energie, met name zon en wind, in overvloed hebben, in tegenstelling tot veel andere grondstoffen. Eerder schreven we al verschillende artikels over de stappen die Saba zet op het gebied van klimaatneutraliteit, maar deze keer gaat de spotlight op Curaçao. Daar tekende de lokale overheid recent namelijk een overeenkomst met Blue Planet Alliance om tegen 2045 een volledig fossielvrije en klimaatneutrale energievoorziening te realiseren.

Belangrijke stap in klimaatstrategie Curaçao

Zoals je misschien wel weet, vond van 30 november tot en met vandaag 12 december de 2023 UN Climate Change Conference plaats in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. Een ietwat ironische locatie misschien voor een klimaatconferentie van dergelijke grootte en belang, maar desalniettemin een belangrijk evenement voor de leden van de Verenigde Naties om het te hebben over het klimaat en vooral de klimaatdoelen die de organisatie zichzelf gesteld heeft. Het is ook tijdens deze conferentie, waar ook wel naar wordt verwezen als COP28 (oftewel de 28ste meeting van de Conference of the Parties), dat de Blue Planet Climate Agreement recent werd ondertekend. Dit document benadrukt de toewijding van de Blue Planet Alliance, waar Curaçao lid van is, om het gebruik van fossiele brandstoffen op wereldwijd niveau uit te faseren.

Wat betreft Curaçao is deze ontwikkeling vooral belangrijk voor de ontwikkeling van een zogenaamde Energiekaart. Deze “kaart” moet een centraal onderdeel gaan vormen van de planning om het hele eiland tegen 2045 volledig op duurzame energie te laten draaien. In samenwerking met verschillende gespecialiseerde organisaties, waaronder IRENA (International Renewable Energy Agency) en het Nederlandse TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek), moet de geleidelijke overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen op Curaçao op deze manier in kaart gebracht worden.

“Deze ambitieuze doelstelling is een belangrijke mijlpaal in onze strijd tegen klimaatverandering en voor de duurzame toekomst van ons eiland”, aldus een woordvoerder van de Curaçaose regering, “[…] De samenwerking biedt ons de expertise en middelen die nodig zijn om onze doelstellingen te bereiken.”

Wie of wat is Blue Planet Alliance?

Blue Planet Alliance (BPA) is een organisatie die in 2020 werd opgericht door de Amerikaanse ondernemer en vocale voorstander van duurzame oplossingen voor klimaatverandering, Henk Rogers. Naast Rogers bestaat het bestuur van BPA uit nog vijf andere vooraanstaande namen: Gay Browne (auteur en oprichter van Greenopia), Chad Frischmann (co-auteur van het bewierookte Drawdown Solutions Framework), Amanda Ellis (medevoorzitter van de WE Empower UN SDG Challenge en bestuurslid bij oa Institute for Climate and Peace), Xiye Bastida (klimaatactiviste en lid van de Mexicaanse Otomi-Toltec -stam) en Dr. Sian Proctor (astronaut, geowetenschapper en lid van The Explorer’s Club 50: Fifty People Changing the World).

Zoals de organisatie zelf stelt is het haar missie om “eilanden en landen over de hele wereld zover te krijgen dat zij zich wettelijk verplichten tot 100% hernieuwbare energie in 2045”. Daarnaast schrijft Blue Planet Alliance dat ze “ook samenwerken met overheden, bedrijven en individuen om een wereldwijde beweging te helpen groeien die gericht is op het verminderen van de negatieve impact op de planeet, waardoor menselijk gedrag meer in harmonie komt met de natuur.”

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

From November 30th to December 12th, the 2023 UN Climate Change Conference took place in Dubai, in the United Arab Emirates. There, the government of Curaçao recently signed an agreement with Blue Planet Alliance to achieve a completely fossil-free and climate-neutral energy supply by 2045. This is an important next step in the development of an energy transition roadmap towards an island running 100% on renewable energy by 2045.

“This ambitious goal is an important milestone in our fight against climate change and for the sustainable future of our island,” said a spokesperson for the Curaçao government, “[…] The collaboration provides us with the expertise and resources needed to achieve our goals."

The basis for this article was originally published on www.blueplanetalliance.org and others in December 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch ...

Read more

Saba in teken van duurzaamheid

Saba in teken van duurzaamheid

3 min.

Van alle eilanden in Caribisch Nederland is Saba het allerkleinste, in ieder geval qua aantal inwoners. Als ergens de uitdrukking ...

Read more