Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

News Sustainable Energy

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch Nederland in het heden en de toekomst, en de ontwikkelingen op dit gebied op de eilanden. Zo stond Saba meerdere malen in onze spotlights, onder meer dankzij de Saba Energy Sector Strategy 2020-2025 en de aanleg van duizenden zonnepanelen die daarbij hoort. Dit keer gaat het echter niet over Saba, maar over Curaçao, waar recent eindelijk de bouw van het nieuwe windmolenpark op Koraal Tabak, in het noordoosten van het eiland, is begonnen.

Vijf windturbines

Het nieuwe windmolenpark op Curaçao is het resultaat van een samenwerking tussen Aqualectra en Aspiravi, die samen vijf windturbines gaan bouwen op Koraal Tabak. Dat wordt het vierde windmolenpark van Aspiravi op het eiland, na de parken op Tera Kòrá (1 en 2) en Playa Canoa. Tijdens de officiële inauguratie van het project vorige maand waren, onder meer, Roy Kolader, managing director bij Aspiravi, en Neysa Isenia (CEO bij Aqualectra) aanwezig, evenals verschillende leden van de Curaçaose ministerraad. De symbolische eerste schep zand werd gedaan door premier Gimar Pisas.

Met de bouw van een vierde modern windmolenpark op het eiland onderstreept Curaçao de ambitie om tegen 2030 voor minstens 70% op duurzame energie te draaien. Dit zou een enorme steun in de rug voor de lokale economie betekenen, aangezien er dan aanzienlijk minder dure brandstof van buitenaf zal moeten worden geïmporteerd. Het is beter voor het milieu en tegelijkertijd wil de overheid de elektriciteitsprijzen op deze manier drukken.

“Meer duurzame energie draagt bij aan het verlagen van de elektriciteitsprijzen, het verminderen van onze brandstofimport, het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen en het verbeteren van onze betalingsbalans”, aldus een woordvoerder van Aqualectra.

Het volledige project kost $ 60 miljoen en daarvan wordt $ 50 miljoen geïnvesteerd door het Algemeen Pensioenfonds. De overige fondsen zijn afkomstig uit het lokale banken- en zakenleven.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Last month, the construction of a brand-new wind farm at Koraal Tabak, on the northeast side of Curaçao, was initiated. Aqualectra, who already run three other wind farms on the island, and NuCapital Aspiravi are jointly building five wind turbines on Koraal Tabak, in support of the island’s ambitions to run on at least 70% renewable energy by 2030. Moreover, the wind turbines contribute to lowering energy prices and reducing fuel imports, which should have a profound positive impact on the local economy’s present and future.

“More renewable energy helps to lower the prices of electricity, to reduce our energy imports, to reduce our carbon emissions, and to improve our financial and economic position”, says a representative of Aqualectra. The inauguration of the project was also attended by Prime Minister Gimar Pisas, NuCapital managing director Roy Kolader, and Aqualectra CEO Neysa Isenia, amongst others.

The basis for this article was originally published on www.aspiravi.com and others in February 2024.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen ...

Read more

Saba in teken van duurzaamheid

Saba in teken van duurzaamheid

3 min.

Van alle eilanden in Caribisch Nederland is Saba het allerkleinste, in ieder geval qua aantal inwoners. Als ergens de uitdrukking ...

Read more