Aruba Airport behaalt Airport Carbon Accreditation Level 3

Aruba Airport behaalt Airport Carbon Accreditation Level 3

News Sustainable Energy

3 min.

Als je afgelopen zomer onze webinar series “Opportunities to make the Caribbean more sustainable” hebt gevolgd, dan weet je dat Future Islands gelooft in het potentieel van duurzaam vliegen. Zeker voor kleinere en meer afgelegen regio’s als de eilanden van Caribisch Nederland liggen er enorme mogelijkheden om het vliegverkeer onderling tegelijkertijd veel goedkoper, veel toegankelijker en veel duurzamer te maken. Dat is ook waarom wij de tweede aflevering van de eerdergenoemde webinar series volledig focuste op duurzaam vliegen aan de hand van de zogenaamde “Sustainability Journey” van de Aruba Airport Authority. Onder aanvoering van CEO Joost Meijs, die ons overigens ook vereerde met een uitgebreide presentatie tijdens de webinar, wil het Queen Beatrix International Airport op Aruba het duurzaamste vliegveld van de hele regio worden. De recente ontvangst van het Airport Carbon Accreditation Level 3 vertegenwoordigt in dat opzicht een mooie stap in de goede richting.

Duurzaamheid als strategische pijler

De Aruba Airport Authority NV, het bedrijf achter het internationale vliegveld van Aruba, ziet duurzaamheid als een strategische pijler voor haar toekomst. De organisatie is dan ook trots op het behalen van Level 3 van het Airport Carbon Accreditation-programma van Airports Council International (ACI), een globale branchevereniging die zich inzet voor de belangen van vliegvelden over de hele wereld teneinde de standaarden binnen de industrie optimaal te houden. Het Airport Carbon Accreditation-programma is het enige wereldwijde, specifiek op vliegvelden gerichte certificeringsprogramma op het gebied van carbon management (koolstofbeheer, oftewel het beheren van de uitstoot).

Het programma ondersteunt vliegvelden in hun pogingen om hun uitstoot te managen en te verminderen. Daarvoor levert het een framework bestaande uit zes levels, waarvan Aruba Airport dus heel recent het derde level bereikte. De levels van het programma zijn: Mapping (1), Reduction (2), Optimisation (3), Neutrality (4), Transformation (5) en Transition (6). Voor het behalen van level 3 is het, onder andere, belangrijk voor het vliegveld in kwestie om derden te betrekken bij haar missie om de uitstoot van koolstof aan te pakken. Denk hierbij aan vliegmaatschappijen, maar ook, bijvoorbeeld, aan brandstofleveranciers, cateringbedrijven en bedrijven die grondpersoneel leveren.

“Als onderdeel van onze doelstellingen omtrent duurzaamheid mikken we erop om bepaalde certificatieniveaus te behalen in de komende twee jaar”, laat Aruba Airport CEO Joost Meijs optekenen in het persbericht van zijn werkgever, “Het ACA-programma biedt een uniek framework en tool voor vliegvelden om hun eigen carbon footprint te managen, en het neemt hen bij de hand terwijl zij het hele proces doorlopen, waarbij continue verbetering en samenwerking met alle belanghebbenden centraal staan. Het bereiken van Level 3 toont de toewijding van ons personeel en andere partners wat betreft zaken doen met respect voor de omgeving”.

Aruba Airport op het goede pad

Zoals we eerder al schreven, wil Aruba Airport binnen afzienbare tijd het duurzaamste vliegveld van de Cariben worden. Getuige de recente uitreiking van Airport Carbon Accreditation Level 3 is het bedrijf in die zin op de goede weg. Dat ziet ook Rafael Echevarne, de algemeen directeur van Airports Council International. “We feliciteren Aruba met het feit dat zij het eerste vliegveld in de oostelijke Cariben zijn die Level 3 ‘Optimisation’ van het Airport Carbon Accreditation-programma hebben behaald”, aldus Echevarne, “Opnieuw hebben het management en de werknemers van het Queen Beatrix International Airport hun leiderschap en hun toewijding aan een duurzame luchtvaartindustrie getoond”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

On March 17th, 2023, the Aruba Airport Authority NV announced that Aruba Airport has been awarded Airport Carbon Accreditation Level 3 by Airports Council International. This achievement fits perfectly with the airport’s strategic goal to become the most sustainable airport in the region. Level 3 was reached as a result of the company successfully engaging its third parties in carbon footprint management. The next step for the ambitious Queen Beatrix International Airport is to reach carbon neutrality, which would lead to Airport Carbon Accreditation Level 4.

The basis for this article was originally published on www.airportaruba.com and others in March 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Grootste zonnepark van Caribbien levert stroom

Grootste zonnepark van Caribbien levert stroom

2 min.

Sinds de tweede helft van vorig jaar hebben wij al verschillende keren geschreven over de constructie van het grootste zonnepark ...

Read more

Club17 lanceert SDG Tracker-app

Club17 lanceert SDG Tracker-app

2 min.

Nog niet zo lang geleden publiceerden wij een artikel over Club17, een initiatief van de D-TAP Foundation op Curaçao ...

Read more

Curaçao checkt zeebodem voor bouw windmolens

Curaçao checkt zeebodem voor bouw windmolens

2 min.

Een van de grote uitdagingen voor kleine en afgelegen eilanden, zoals die van Caribisch Nederland, is de energievoorziening ...

Read more

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more