Caribbean Climate & Energy Conference op Aruba

Caribbean Climate & Energy Conference op Aruba

News Sustainable Energy

2 min.

Wanneer het gaat om klimaatverandering, liggen kleine en afgelegen eilanden overal ter wereld in de frontlinie. Van een stijgende waterspiegel en de afsterving van beschermende koraalriffen tot een afname van regenval en de toename van orkaanactiviteit; de kwetsbaarheid van eilandjes die vaak ook nog eens te maken hebben met een instabiele economie is enorm. Klimaatactie is dan ook een belangrijk agendapunt van zowel de lokale overheden in Caribisch Nederland als van de centrale Nederlandse overheid. Om die reden wordt van 10 mei tot en met 12 mei de eerste Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) georganiseerd op Aruba.

Gezamenlijk initiatief van Aruba en Nederland

“De verwachting is dat klimaatverandering op de eilanden een existentiële crisis zal zijn. Er moet snel meer aandacht komen voor de gevolgen van klimaatverandering op de Caribisch-Nederlandse eilanden”, Dat zei Tadzio Bervoets, directeur van de non-profit organisatie Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), een tijd geleden in een interview, in de aanloop naar de klimaattop CoP26 die eind 2021 werd gehouden in Glasgow, Schotland.

Een van de initiatieven die sindsdien in het leven is geroepen is de Caribbean Climate & Energy Conference die binnenkort voor het eerst zal worden gehouden op Aruba. Zoals Nederlands Minister voor Klimaat en Energie vorig jaar al liet optekenen, ziet het kabinet groot potentieel in Caribisch Nederland om een wereldwijd voorbeeld te worden van hoe kleine en afgelegen eilanden voorop kunnen lopen wat betreft klimaatneutraliteit. Daarom komen op 10, 11 en 12 mei 2023 vertegenwoordigers uit de Caribische regio en uit de Stille Oceaan, VN-organisaties, financiële instellingen en kennisinstituten samen op Aruba, op uitnodiging van de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes en de eerdergenoemde Minister Jetten.

Dag 1 – woensdag 10 mei, 2023

Op eerste dag van de CCEC draait alle rond klimaat- en energietransitie binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en zullen beleidsbepalers uit Europees en Caribisch Nederland het, onder meer, hebben over hoe de klimaatdoelen van Parijs gezamenlijk gehaald kunnen worden.

Dag 2 – donderdag 11 mei, 2023

De tweede dag van de Caribbean Climate & Energy Conference 2023 staat in het teken van gesprek en overleg tussen de vertegenwoordigers van de deelnemende landen en organisaties met betrekking tot het belang van klimaatactie wereldwijd en hoe dit het best aangepakt kan worden.

Dag 3 – vrijdag 12 mei, 2023

De derde dag van de conferentie bestaat grotendeels uit een bezoek van de genodigden aan geselecteerde energieprojecten op Aruba, en uit een grootschalig debat met lokale jongeren over klimaat en energie op het eiland en in de regio.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

From May 10th, 2023, to May 12th, 2023, the Prime Minister of Aruba, Evelyn Wever-Croes, and the Dutch Minister for Climate and Energy Policy, Rob Jetten, have invited a large and varied group of Caribbean representatives, Pacific representatives, UN organizations, financial institutions and think tanks to the Dutch Caribbean Island of Aruba for the first edition of the Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC). The European and the Caribbean Netherlands want to turn the Caribbean region into an international showcase for climate neutrality, and the CCEC is a step in that direction. For three days, representatives, experts and other stakeholders will be studying and discussing the enormous impact of climate change on smaller and more remote islands, and what such regions can do to manage and alleviate that impact.

The basis for this article was originally published on www.rijksoverheid.nl and others in March 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Partners achter Water Refill Program Curaçao creëren Club17 voor duurzamer Curaçao

Partners achter Water Refill Program Curaçao creëren ...

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more

Minister Rob Jetten bezoekt zonnepanelenpark op Bonaire

Minister Rob Jetten bezoekt zonnepanelenpark op Bonaire

2 min.

Op 8 mei is Nederlands Minister van Klimaat en Energie aangekomen op Bonaire voor een werkbezoek aan Caribisch Nederland ...

Read more

Aruba Airport behaalt Airport Carbon Accreditation Level 3

Aruba Airport behaalt Airport Carbon Accreditation Level 3

3 min.

Als je afgelopen zomer onze webinar series “Opportunities to make the Caribbean more sustainable” hebt gevolgd, ...

Read more

Curaçao als 'living lab' voor duurzame energie en AI

Curaçao als 'living lab' voor duurzame energie en AI

3 min.

Dat het potentieel van duurzame energie enorm is binnen en voor Caribisch Nederland is wel duidelijk. Onder aanvoering van ...

Read more