Minister Rob Jetten bezoekt zonnepanelenpark op Bonaire

Minister Rob Jetten bezoekt zonnepanelenpark op Bonaire

News Sustainable Energy

2 min.

Op 8 mei is Nederlands Minister van Klimaat en Energie aangekomen op Bonaire voor een werkbezoek aan Caribisch Nederland dat hem de komende dagen ook langs Aruba en Curaçao zal voeren. Het bezoek staat in het teken van klimaat en energie, en dan met name de klimaat- en energietransitie in de regio. Daarom ging de Minister op zijn eerste dag in de regio al direct langs bij het zonnepanelenpark van The Green World Company dat momenteel in aanbouw is bij de Kaia Turistico op Bonaire. Met een oppervlak van zo’n 5,5 hectare en bijna 11.000 panelen gaat dit het grootste zonnepanelenpark van Caribisch Nederland worden, zoals we ook al schreven in een eerder artikel over het project.

Eerste bezoek aan grootste zonnepanelenpark van de regio

Zoals wij al verschillende keren schreven, heeft Minister Jetten op het gebied van duurzame energie grote plannen voor de Nederlandse Cariben. Hij ziet de regio als een perfecte omgeving voor een hub op het gebied van duurzaamheid en het belang daarvan voor (kleine) eilanden, zowel in Caribisch Nederland als in de rest van de wereld. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat is ook betrokken bij de bouw van het nieuwe zonnepanelenpark en als vertegenwoordiger zal de Minister in gesprek gaan met de andere betrokken partijen. De bedoeling van het project is dat het op termijn zo’n tien megawatt aan elektriciteit gaat leveren, waarmee ongeveer 5,000 huishoudens volledig van stromen kunnen worden voorzien.

“Ik ben heel blij dat we samen met de eilandbesturen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de elektriciteitsbedrijven deze belangrijke stap kunnen nemen naar een duurzame elektriciteitsproductie”, zei Minister Jetten vorig jaar nog toen het kabinet € 33,6 miljoen beschikbaar stelde voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit op Bonaire, Statia en Saba, “Hiermee zorgen we voor een flinke daling van de CO2-uitstoot, wordt Caribisch Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en daarmee minder kwetsbaar voor hoge energieprijzen zoals we die op dit moment zien. Caribisch Nederland wordt hiermee een showcase voor de verduurzaming van andere kleine eilanden in de regio”.

Meer gesprekken, rondleidingen en conferenties

Het bezoek van Minister Jetten aan het zonnepanelenpark in aanbouw op Bonaire was pas het begin van een werkbezoek dat in totaal negen dagen zal duren, tot en met woensdag 17 mei 2023. In die tijd zal hij, onder andere, nog door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) worden rondgeleid in het beschermde Lac Bay op Bonaire, aanwezig zijn op de eerste Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) die van 10 mei tot en met 12 mei wordt georganiseerd op Aruba, en een toespraak houden voor de studenten van de Universiteit van Curaçao.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

From May 8th 2023 to May 17th 2023, Dutch Minister of Climate and Energy Rob Jetten is paying an official working visit to Aruba, Bonaire and Curaçao. With a focus on the crucial climate and energy transition on the islands in the Caribbean Netherlands, he will be visiting several sustainable energy projects, including the Green World Company’s solar park that is currently still under construction on Bonaire. Within a few months, this will become the biggest solar park in the entire region, boasting almost 11.000 panels and providing energy to around 5.000 households on the island.

The basis for this article was originally published on www.rijksdienstcn.com and others in May 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Grootste zonnepark van Caribbien levert stroom

Grootste zonnepark van Caribbien levert stroom

2 min.

Sinds de tweede helft van vorig jaar hebben wij al verschillende keren geschreven over de constructie van het grootste zonnepark ...

Read more

Club17 lanceert SDG Tracker-app

Club17 lanceert SDG Tracker-app

2 min.

Nog niet zo lang geleden publiceerden wij een artikel over Club17, een initiatief van de D-TAP Foundation op Curaçao ...

Read more

Curaçao checkt zeebodem voor bouw windmolens

Curaçao checkt zeebodem voor bouw windmolens

2 min.

Een van de grote uitdagingen voor kleine en afgelegen eilanden, zoals die van Caribisch Nederland, is de energievoorziening ...

Read more

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more