Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Projects Sustainable Energy

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van de D-TAP Foundation bekend in de oren klinkt. Deze stichting, met kantoren op Curaçao, en in Rotterdam en Schiedam, zet zich middels het “Water Refill Program D-TAP” sinds 2019 in voor een duurzamer eiland en een betere wereld voor iedereen. Met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties als leidraad ondersteunt D-TAP private en openbare partijen om een zo groot mogelijke sociale impact te hebben op hun gemeenschappen. Dat gaat verder dan “goede dingen doen”, want de stichting wil een actieve partner zijn die meehelpt aan het bouwen van duurzame langetermijnoplossingen voor landen en steden over de hele wereld. Uit dit mooie initiatief is nu Club17 geboren, een platform via welke de partners van het Water Refill Program hun reis naar duurzaamheid voortzetten.

Nieuwe app voor beter overzicht van lokale duurzame initiatieven

Voor de naam van de nieuwe organisatie hebben de partners van het Water Refill Program laten inspireren door de Sustainable Developments Goals van de Verenigde Naties. Deze 17 focuspunten vormen een framework voor het bekomen van een betere en duurzamere toekomst voor alle mensen ter wereld. Met name de zeventiende doelstelling, genaamd “Partnerschap om doelstellingen te bereiken” staat centraal voor Club17 en haar toekomstige activiteiten. Dit doel draait om het versterken van de implementatiemiddelen en het revitaliseren van het wereldwijde partnerschap voor duurzame ontwikkeling, precies datgene waar Club17 zich ook voor inzet.

Tegelijk met de lancering van de organisatie is ook al het eerste project op poten gezet, namelijk het creëren van een overzicht van alle duurzame initiatieven op Curaçao. Dat overzicht kan geraadpleegd worden in de gloednieuwe Club17-app die momenteel in ontwikkeling is, in samenwerking met het lokale bedrijf Caribeapps (die dit werk overigens kosteloos voor haar rekening neemt). Het is de bedoeling dat deze app in augustus van dit jaar officieel gelanceerd wordt.

“Met de lancering van deze nieuwe app zet Club17 een belangrijke stap in het lokaliseren van de SDG’s”, klinkt het vanuit de organisatie zelf, “Als organisatie brengen wij als eerste in kaart waar kansen liggen om projecten en acties te realiseren die bijdragen aan onze visie. Met de uitkomsten gaan wij gericht aan de slag”.

Roadmap to 2035

De lancering van de eigen Club17-app is natuurlijk pas het begin van het begin, want de ambities reiken vele malen verder. Zodra de app functioneel is, verschuift de focus van de organisatie naar het integrale actieplan “Roadmap to 2035”. Dit plan heeft als doel om van Curaçao tegen 2035, dus binnen ongeveer twaalf jaar, ·het “veiligste, meest veerkrachtige en duurzaamste eiland in het Caribisch gebied te maken, waar iedereen welkom is en zich thuis voelt”. De volledige uitvoering van het plan wordt te allen tijde gedeeld met de nationale SDG-commissie van de regering, zodat alle stakeholders altijd precies kunnen volgen welke duurzame initiatieven er worden gerund op het eiland.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

As the next step in their mission to make Curaçao the most sustainable and welcoming island in the Caribbean Netherlands, the partners behind the Water Refill Program Curaçao have created Club17. Through this new foundation, which is inspired by the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs), the aim is to encourage and foster partnerships focused on sustainable topics like social development, climate change and conscious economic growth.

The new foundation’s first project is the launch of its very own Club17 mobile app. The launch of this app is planned for August of this year, and it will provide all of its users with a constantly updated overview of the sustainability efforts and projects that are taking place in Curaçao. This way, and through its “Roadmap to 2035”, Club17 wants to make its own contribution to a safer, better and more sustainable Curaçao for all.

The basis for this article was originally published on www.antilliaansdagblad.com and others in May 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch ...

Read more

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen ...

Read more