Experts duurzaamheid naar Statia voor symposium

Experts duurzaamheid naar Statia voor symposium

News Sustainable Energy

3 min.

Bij Future Islands hebben we het regelmatig over het belang van niet alleen ontwikkeling in Caribisch Nederland, maar vooral duurzame ontwikkeling. Van trainingsprogramma’s voor de volgende generaties van lokale verpleegkundigen tot duurzame mobiliteit en het genereren van eigen duurzame elektriciteit; voor kleine en afgelegen eilanden als die in Caribisch Nederland is het van essentieel belang om op een duurzame manier bezig te zijn met de toekomst.

Met die kennis in het achterhoofd werd op donderdag 12 oktober 2023 het “Protect and Preserve Our Paradise, St. Maarten’s Ecological Treasures Unveiled”-symposium georganiseerd bij het Belair Community Center aan de Welgelegen Road op St. Maarten. Organisator van het evenement was de Sociaal Economische Raad (SER, of Social Economic Council in het Engels), een onafhankelijk adviserend orgaan op hetzelfde eiland. Het symposion duurde uiteindelijk een uur of vijf en gaf het woord aan verschillende gerenommeerde experts op het gebied van duurzame ontwikkeling en innovatie. Op die manier wil de SER het bewustzijn rondom duurzame stedelijke ontwikkeling, biodiversiteit, klimaatverandering, en ESG (Environmental, Social & Governance) vergroten, en tegelijkertijd potentiële oplossingen vinden om de negatieve effecten al deze factoren te veranderen en zelfs te voorkomen.

Wie hebben er allemaal gesproken op St. Maarten?

  • Prof. Ellen van Bueren, hoogleraar Management van Stedelijke Ontwikkeling bij de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft:

Als keynote speaker van het symposium legde zij uit dat governance en management van stedelijke ontwikkeling ter ondersteuning van een duurzame gebouwde omgeving de kern van haar werk vormt. Ze is, onder meer, betrokken bij onderzoek naar beleid, planning en besluitvorming voor klimaatadaptatie, stedelijke veerkracht en circulaire gebouwde omgevingen. Daarnaast is ze ook lid van het “Islanders at the Helm”-programma, dat gericht is op het co-creëren van onderzoek naar duurzame en inclusieve oplossingen voor sociale aanpassing aan klimaatuitdagingen in het (Nederlandse) Caribisch gebied.

  • Martyn Forde, oprichter en directeur van het op klimaatbestendigheid en regenerative design gerichte adviesbureau Future in Nature Synergies Inc.:

Forde gebruikte zijn tijd als spreker om te vertellen over zijn werk met de Caribbean Development Bank (CDB) en de Caribbean Electric Utilities Services Corporation (Carilec) bij het creëren van een leer- en ontwikkelingsstrategie en een Community of Practice voor professionals uit de elektriciteitssector. Daarbij staan organisatorisch leiderschap, veerkrachtigheid op het gebied van infrastructuur en rampenherstel, en een koolstofarme energietransitie centraal.

  • Denicio Wyatte, oprichter van verschillende projecten, waaronder Spaceless Gardens en de Eco St. Maarten Agricultural Research and Development Foundation:

Wyatte is al jarenlang actief op het gebied van duurzame landbouw en ecotoerisme op Statia. Tijdens het “Protect and Preserve Our Paradise, St. Maarten’s Ecological Treasures Unveiled”-symposium vertelde hij over zijn wens en ambitie om gemeenschapsgerichte projecten op te zetten die helpen om het bewustzijn te vergroten en veranderingen aan te moedigen op de gebieden van extreme honger, armoedebestrijding, voedselzekerheid, duurzaamheid, ecotoerisme, ondernemerschap, en maatschappelijke veerkrachtigheid.

  • Benjamin Ortega, Environment Social and Governance Manager bij de Port St. Maarten Group:

Ortega vertelde de aanwezigen over zijn ervaringen als voorzitter van de St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (Kamer van Koophandel) en als lid van de Raad van Bestuur van de Sociaal Economische Raad. In die hoedanigheden biedt hij toezicht en ondersteuning aan projecten wat betreft de nationale en internationale normen voor milieu, sociale kwesties en governance.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

On Thursday, October 12th 2023, the Statia Social Economic Council organized the “Protect and Preserve Our Paradise, St. Maarten’s Ecological Treasures Unveiled” conference on St. Maarten. The objective of this was to bring together experts, policy makers, NGOs, other stakeholders and the general public to deliberate on the pressing ecological concerns that require collective attention for the sustainable development of the nation.

The SER invited various expert speakers on the subject matters to speak at the event as well. These included prof. Ellen van Bueren from the TU Delft in the European Netherlands, founder of climate consultancy firm Future in Nature Synergies Inc. Martyn Forde, Spaceless Gardens founder Denicio Wyatt, and president of the St. Maarten Chamber of Commerce and Industry Benjamin Ortega.

The basis for this article was originally published on www.thedailyherald.sx and others in October 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch ...

Read more

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen ...

Read more