Saba in teken van duurzaamheid

Saba in teken van duurzaamheid

News Sustainable Energy

3 min.

Van alle eilanden in Caribisch Nederland is Saba het allerkleinste, in ieder geval qua aantal inwoners. Als ergens de uitdrukking “klein maar fijn” van toepassing is, dan is het wel om Saba te beschrijven. Dit maakt van het eiland ook vaak een prachtige verrassing voor reizigers en toeristen die naar de Cariben trekken, een soort verborgen Caribisch juweeltje.

Wat nóg minder mensen weten, is dat Saba niet alleen een paradijs op aarde is, maar ook een groot voorstander van duurzaam beleid voor een betere toekomst. Zo gebruik het eiland bijvoorbeeld dagelijks gedurende 8 à 10 uur duurzame energie, die wordt opgewekt door het zonnepark dat werd aangelegd op het eiland. Het is dan ook heel passend dat de lokale Sea and Learn Foundation deze hele maand haar 20-jarig jubileum viert en ter ere daarvan diverse activiteiten organiseert met betrekking tot natuur, milieubehoud en duurzaamheid.

Sea and Learn Foundation

De Sea & Learn Foundation is een non-profitorganisatie op het eiland Saba, in Caribisch Nederland, die de lokale gemeenschap en bezoekers samenbrengt om de waarde van het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving en ons cultureel erfgoed te begrijpen door de stakeholders van vandaag en de activisten van morgen een stem te geven. In 20 jaar van inzet op het eiland heeft Sea and Learn verschillende gemeenschapsprojecten opgezet, waaronder:

  • Sea and Learn”: een programma dat gericht is op schoolkinderen en hen helpt bij het beter begrijpen van de waarde van de natuur op Saba.
  • Create and Learn”: reeksen van presentaties en workshops die focussen op verschillende vormen van kunst, van pottenbakken tot glasblazen, met als doel om een nieuwe generatie creativiteit te inspireren en tegelijkertijd de waarden van traditioneel vakmanschap en kunstvormen te versterken.
  • Adopt-A-Box”: sinds de Saba Electric Company alle elektriciteitsleiding van het eiland ondergronds is gaan aanleggen, zijn er overal op het eiland betonnen distributieboxen opgedoken. Het “Adopt-A-Box”-programma zorgt voor unieke deurtjes voor iedere box die “geadopteerd” wordt, met daarop verhaaltjes en afbeeldingen uit de cultuur en geschiedenis van Saba.

Presentaties en workshops op heel Saba

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Sea and Learn Foundation werd opgericht en om die mijlpaal te vieren, organiseert de stichting gedurende de hele maand oktober allerlei presentaties en workshops. Naarmate Saba haar toeristische sector verder ontwikkelt, worden de gevolgen voor de natuur, consumptiepatronen, vervuiling en sociale systemen namelijk steeds aanzienlijker. Daarom heeft Saba als doel een duurzame bestemming te zijn, zodat het toerisme kan voortleven en meer bezoekers kunnen genieten van wat het eiland te bieden heeft.

Ter ere van het 20-jarig jubileum nodigt de Sea and Learn Foundation een hele rits natuuronderzoekers, wetenschappers en academici, met specialisaties variërend van haaien en  viscommunicatie tot spinnen en wijnstokken die het natuurlijke land van veel eilanden dreigen kapot te maken, om informele maar vooral informatieve multimediapresentaties te geven. Daarnaast wordt iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoeksprojecten of te helpen bij natuuronderzoeken die deze maand worden uitgevoerd. Deze zelfde experts werken ook samen met de schoolkinderen en de lokale bevolking van Saba om ervoor te zorgen dat de volgende generatie waardering blijft hebben voor de natuur van Saba. Locaties die in het zonnetje worden gezet tijdens het jubileum zijn, onder andere, het Saba Marine Park, het Saba Research Center, en natuurlijk het zonnepark van het eiland.

Voor het geven van de presentaties en de workshops nodigt de Sea and Learn Foundation verschillende experts van over de hele wereld uit, waaronder:

  • Erica Moulton, Director van het St. Petersburg College STEM Center in Bay Pines (Verenigde Staten) en oprichter van PVC ROV, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van onderwaterrobots, voor een presentatie plus demonstratie over haar werk en passies;
  • Aaron Pilnick, expert in restauratie aquacultuur en koraalrifecologie, en onderzoeker aan de University of Florida, voor een presentatie in het Saba Research Centre.
  • Dixie Sandborn, 4-H Horticulture Specialist aan Michigan State University, en gespecialiseerd in duurzame landbouw en ecotoerisme, voor een presentatie over duurzame landbouwpraktijken én een proeverij;
  • Lauren Simonitis, Aquatisch Sensorisch Bioloog en postdoctoraal onderzoeker in biologie aan de Florida Atlantic University en de University of Washington, voor een presentatie over waterdieren die inkt gebruiken als verdedigingsmechanisme.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

During the entire month of October, the Sea and Learn Foundation on Saba is inviting everyone to explore nature and enhance your environmental awareness, as part of its 20th anniversary. The foundation is inviting a host of naturalists, scientists and academics in fields ranging from sharks and the fish communication to spiders and vines that threaten to strangle many islands' natural terrain provide casual but informative multi-media presentations and interactive workshops. These include St. Petersburg College STEM Center director Erica Moulton, Horticulture Specialist Aaron Pilnick from Michigan State University, and Aquatich Sensory Biologist Lauren Simonitis.

The celebratory events this month are all aimed at “bringing together the local community and visitors to understand the value of preserving and protecting our natural environment and cultural heritage by empowering the stakeholders of today and the activists of tomorrow”, as Sea and Learn puts it themselves. On top of that, a "happy hour" environment is provided at different venues so that dinner plans are easily accommodated after the nightly sessions. Just check out the organizations calendar and attend as many or as few events as you like!

 

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch ...

Read more

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen ...

Read more