Grootste zonnepark van Caribbien levert stroom

Grootste zonnepark van Caribbien levert stroom

News Sustainable Energy

2 min.

Sinds de tweede helft van vorig jaar hebben wij al verschillende keren geschreven over de constructie van het grootste zonnepark van het hele Caribisch gebied op Bonaire, en over de voortgang daarvan. In oktober van 2022 werd duidelijk dat de Nederlandse overheid een bedrag van zo’n € 33 miljoen had vrijgemaakt voor het versnellen van de energietransitie in Caribisch Nederland, van voornamelijk fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Enkele maanden later werden de eerste werken voor het project aangevangen door ontwikkelaar The Green World Company (TGWC) en in mei van dit jaar bracht Nederlands Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten een bezoek aan het project bij de Kaia Turistico op Bonaire. Kortom, vanuit alle kanten is er heel wat aandacht uitgegaan naar het nieuwe zonnepark, dus is het goed nieuws dat het project nu officieel in bedrijf is genomen.

Voorzichtig begin

We hebben het nieuwe zonnepark op Bonaire al eerder het grootste zonnepark van de Cariben genoemd en dat is niet voor niets. The Green World Company heeft namelijk maar liefst 10.816 zonnepanelen geïnstalleerd die in totaal zo’n 10 megawatt elektriciteit moeten gaan leveren. Dat is genoeg om een 5.000-tal huishoudens van stroom te voorzien. De eerste activiteit van het project is echter gebaseerd op voorzichtigheid, want het park zal initieel beginnen met het doorleveren van ongeveer 1 megawatt.

Deze beslissing is genomen omdat het opwekken en leveren van de duurzame energie slechts één onderdeel van het hele proces uitmaakt. Het lokale netwerk op Bonaire moet de nieuwe hoeveelheid stroom wel zodanig kunnen verwerken dat het niet instabiel wordt. Om deze reden wordt er begonnen met het doorleveren van 1 megawatt en zal er stapsgewijs naar de levering van 10 megawatt toe gewerkt worden. Zo kan het Grid Energy Management System (GEMS) stap voor stap afgestemd worden op de wisselende opwekking van de energie die afkomstig is van het enorme project. Het startschot is in ieder geval gegeven en de vooruitzichten zijn rooskleuring.

“Ik ben heel blij dat we samen met de eilandbesturen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius, en de elektriciteitsbedrijven deze belangrijke stap kunnen nemen naar een duurzame elektriciteitsproductie”, zei Minister Rob Jetten eerder dit jaar tijdens zijn bezoek aan het zonnepark op Bonaire, “Hiermee zorgen we voor een flinke daling van de CO2-uitstoot, en wordt Caribisch Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en daarmee minder kwetsbaar voor hoge energieprijzen zoals we die op dit moment zien. Caribisch Nederland wordt hiermee een showcase voor de verduurzaming van andere eilanden in de regio”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Since the second half of last year, we have published several articles about the construction of the Caribbean region’s largest solar park, on Bonaire in the Dutch Caribbean. Just a few months ago, Dutch Minister for Climate and Energy Rob Jetten visited the ongoing construction works and now, the project has officially started its energy supply to the island.

The project, which was developed by The Green World Company to deliver up to 10 megawatts of solar energy, has started with a limited supply of “just” 1 megawatt. This approach has been chosen in order to not risk grid instability as a result of the increased solar energy supply. Eventually, the project’s 10.816 solar panels will be supplying around 5.000 households on Bonaire with clean energy.

The basis for this article was originally published on www.koninkrijksrelaties.nl and others in August 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

Bouw van windmolenpark op Koraal Tabak (Curaçao)

2 min.

Afgelopen jaar schreven wij verschillende artikelen over duurzame energie, de rol die daarvoor is weggelegd in Caribisch ...

Read more

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

Curaçao en Blue Planet Alliance gaan voor fossielvrij

3 min.

Duurzame energie speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen voor Caribisch Nederland. Het kunnen produceren van eigen ...

Read more